Farmacia naturiiRemedii naturiste în dietăTotul despre planteUncategorized

5 ceaiuri care te ajută în detoxifiere

Mesele şi alimentele greu digerabile pot bloca sistemul limfatic. Când sistemul limfatic se blochează, toxinele nu mai pot fi eliminate eficient din organism, iar acumularea toxinelor solicită ficatul, rinichii şi sistemul digestiv, cu afectarea iminentă a sistemului imunitar.

Detoxifierea înseamnă grijă pentru sănătate. Ar trebui ca minimum două cure de detoxifiere pe an să facă parte dintr-o rutină, ca obiceiuri responsabile pentru viaţa pe care alegem să o trăim.

Ideal ar fi să acompaniem consumul de ceaiuri şi de sucuri naturale pe toată durata curei cu un consum adecvat de seminţe de in, de floarea soarelui, de dovleac, goji, şi să ne găsim timp pentru sport, spa, masaj, drenaj limfatic sau înot.

Cu siguranţă aţi auzit despre ceaiul verde, considerat un elixir magic în detoxifiere.

Iată câteva dintre beneficiile ale ceaiului verde:

– Ajută la arderea grăsimilor, fiind un antioxidant de viteză şi îmbunătăţeşte imunitatea, lupta împotriva gripei şi răcelii;

– Super-medicament: s-a descoperit că este util în prevenţia şi protecţia împotriva anumitor tipuri de cancer, artrită şi diabet;

– Veritabil suport în afecţiuni neurologice: a fost demonstrat că are capacitatea de a preveni bolile degenerative şi neurologice, cum ar fi Alzheimer.

Din Japonia – ceaiul Matcha

Matcha este prima şi cea mai veche varietate de ceai verde în Japonia, descris că „Împăratul ceaiurilor verzi”. De peste 800 de ani călugării budişti Zen folosesc Matcha ca o băutură care îi ajută în meditaţie.

Ceaiul Matcha creşte încet în plantaţii speciale, zone umbroase protejate de razele directe ale soarelui. Frunzele proaspete se usucă imediat după ce sunt culese şi apoi sunt măcinate în mori speciale şi foarte fine din granit, până când pevin o pulbere fină de culoarea pietrei de Jad.

Se spune că o ceaşcă de ceai Matcha este egală cu 10 ceşti de ceai verde… vorbim deja despre supra-sarcini-nutriţionale!

Ceaiul Matcha este incredibil de popular în Japonia şi devine acum recunoscut pe scară largă în întreagă lume pentru capacitatea sa de susţinere a planurilor de detoxifiere, diete sau regimuri.

Principalele caracteristici studiate ale ceaiului Matcha includ:

– Prevenirea cancerului;

Reducerea colesterolului “rău”;

– Arderea grăsimilor.

Senna, Acai sau Ginseng

Ginsengul are următoarele proprietăţi: tonic, stimulează sistemul imunitar, normalizează funcţiile vitale, stimulează producerea de interferon, întăreşte activitatea celulelor fagocitare ale organismului, echilibrează şi stopează efectele stresului asupra organismului, ajută la reducerea celulelor adipoase, ajută la reducerea colesterolului rău, susţine dietele de slăbit şi detoxifiere.

Similar cu vinul roşu, cercetările demonstrează că fructele de Acai conţin cantităţi mari de antocianine, un antioxidant vegetal care reduce nivelul colesterolului rău. De asemenea, acaiul are efect protector asupra celulelor inimii, datorită sterolilor vegetali conținuți, prevenind formarea de cheaguri de sânge, îmbunătăţind circulaţia sângelui şi relaxând vasele de sânge.

În ceea ce priveşte compoziţia chimică a plantei de Senna, această conţine compuşi antrachinonici (senozide A şi B), flavonoide, zaharide, derivati naftalenici, fitosteroli, uleiuri esenţiale, ceruri, taninuri, săruri minerale, rezine, mucilagii, care îi conferă proprietăţile detoxifiante, purificatoare, vermifuge la nivel intestinal, laxative şi purgative.

Un ceai complex pentru energizare ar trebui să conţină un amestec de ingrediente (tipuri de plante) cu un nivel ridicat de antioxidanţi şi vitamine.

Crearea amestecurilor este vitală pentru creşterea eficienţei anumitor tipuri de ceai, astfel recomandăm adăugarea unuia dintre aceste ingrediente împreună cu frunzele de Senna: coajă de portocală uscată, păpădie, frunze de urzică, iarbă de lămâie, rădăcină de lemn dulce. Rezultatul va fi miraculos!

Şi plantele recomandate în detoxifiere au contraindicaţii!

Chiar dacă au efecte benefice asupra organismului, se impun câteva precauţii: Senna se administrează numai în doze recomandate, pe perioade limitate (7-10 zile). Dozele mai mari pot provoca colici abdominale intense, însoţite de diaree apoasă, greaţă, vărsături.

În cazul persoanelor anemice, cu glaucom sau osteoporoză, se recomandă consumul de ceai verde sau de capsule doar după ce a fost consultat un medic specialist. La fel şi în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.

 

Text: Ina Mojoiu Alampournos