Bun sau rău pentru sănătateȘtiai că...

10 lucruri despre celulele stem pe care orice părinte trebuie să le cunoască

Peste 40 000 de transplanturi de celule stem Hematopoietice au fost înregistrate în Europa în 2014, conform ultimului studiu distribuit în iunie 2016. În ultimii ani, studiile clince şi educaţia la nivelul maselor, determina din ce în ce mai mulţi părinţi să apeleze la o bancă de celule stem în momentul naşterii copiilor. Transplantul cu celule stem este o procedură utilizată în mod curent de 25 de ani, în întreaga lume. LEACBUN.RO VĂ PUNE ÎN TEMĂ CU TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE CELULELE STEM.

Transplantul de celule stem nu mai este de mult o procedură experimentală, astăzi medicii ştiu exact care sunt indicaţiile, fiind standardizate reuşite în boli precum  leucemie, thalasemie, siclemie până la afecţiuni ale măduvei osoase până la boli metabolice ereditare.

Iată câteva informaţii pe care viitorii părinţi trebuie neapărat să le cunoască  înainte de a decide partenerul alături de care vor recolta şi care sunt întrebările cheie la care ar trebui să primească un răspuns.

  1. Recoltarea celulelor stem

Procesul de recoltare al celulelor stem este unul simplu şi constă în extragerea unei cantităţi de sânge din cordonul ombilical al noului născut, imediat după ce cordonul a fost tăiat. Celulele stem din sângele cordonul ombilical reprezintă celule tinere, fără memorie şi care se pot diferenţia în diferite tipuri de celule specializate ale corpului uman, având un potenţial ridicat de înmulţire.

  1. De ce trebuie recoltate imediat după naştere celulele stem?

Răspunsul este unul foarte simplu: deoarece numărul de celule stem tinere aflate în cordonul ombilical este unul remarcabil. În plus, celulele au avantajul de a nu fi fost expuse la mediul înconjurător, fiind astfel necontaminate.

  1. Stocarea materialului biologic în condiţii optime

Baby Stem  dispune de un sistem complex de stocare dispus în 6 eşantioane, bineînţeles, dacă şi volumul de sânge permite: 3 eşantioane principale independente şi alte 3 mini eşantioane destinaste testelor de compatibilitate, testelor ADN sau pentru identificarea malformaţiilor genetice ale celulelor stem. Este bine să nu ne lăsăm influenţaţi de numărul mare de esantione stocate, pentru că acest sânge are o cantitate limitată.

Stocarea sângelui din cordonul ombilical se face după investigaţii medicale pentru a fi siguri că standardele de calitate impuse au fost respectate. Părinţii care aleg ca partener Baby Stem primesc acasă certificatul personalizat de confirmare că stocarea a fost realizată cu success, plata urmând a se face după acest moment.

  1. 85 de boli standardizate se pot trata cu ajutorul celulelor stem

Viitorii părinţi ar trebui să ştie că până în prezent sunt aproximativ 85 de boli care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Printre ascestea se număra diverse tipuri de leucemii, anomaliile moştenite ale globulelor roşii, diverse tipuri de cancer ale măduvei osoase dar şi alte tipuri de cancer.

  1. Celulele stem pot fi utilizate şi în cazul în care o rudă bolnavă este compatibilă

Statisticile arată că şansele ca membrii familiei să fie compatibili sunt aproximatov de 25%, acest lucru însemnând că au 1 şansă din 4, dacă facem o comparaţie cu probabilitatea de a găsi o altă persoană compatibilă în populaţia generală, adică 1 şansă din 200.000.

  1. Ce fel de certificări are banca de celule stem

Certificarea este extrem de importantă atunci când vorbim despre recoltarea de celule stem. Baby Stem este partener exclusiv al Seracell în România, banca de celule stem numărul 1 în Germania, din punct de vedere al recoltărilor lunare şi al eliberărilor totale.

Facilităţile extraordinare dar şi tehnologia avansată pe care o folosesc, au făcut ca Seracell să obţină acreditarea europeană GMP (Good Manufacturing Practice), cea mai importantă certificare din domeniul prelucrării şi stocării probelor biologice, dar şi acreditarea JACIE.

Cu o experientade 12 ani în domeniu, Seracell dispune de un potofoliu impresionant, având la activ peste 1000 de tratamente cu celule stem procesate şi eliberate din măduva osoasă şi sânge perifericsi peste 100 de pacienţi care apelează la serviciile băncii pentru terapii clinice cu celule stem prelucrate în laboratoare proprii.

  1.  Transportul probelor către bancă

Părinţii ar trebui să se asigure de modalitatea în care probele ajung la banca de celule stem şi cum sunt menţinute pe toată durata transportului, deoarece temperatura nu trebuie să iasă din intervalul 2°C – 26°C, optimul fiind de 16°C – 18°C. De aceea, cutiile de transport sunt special create pentru a asigura şi a putea fi monitorizată această temperatură pe toată perioada transportului. Baby Stem colaboreazanumai cu agenţii de curierat autorizaţi de către Agenţia Naţională de Transplant. Firma de curierat va fi anunţată şi va veni să ridice kit-ul cu probele biologice recoltate la naştere şi le va duce la avion ajungând astfel într-un interval de maxim 24 de ore la laboratoarele Seracell.

  1. Cum sunt procesate probele biologice

Procesarea şi prepararea celulelor stem trebuie să se facă în camere sterile care să dispună de aparate de aer condiţionat de înaltă performanţă, care sunt separate prin încuietori speciale. De asemenea, cel mai util este că stocarea probelor să se facă în vapori de azot (nitrogen) pentru a elimina posibilitatea infestării probelor cu nitrogen lichid. Laboratoarele băncii numărul 1 din Germania sunt prevăzute cu rezervoare special create pentru criogenizare şi criostocare a probelor în vapori de azot lichid.

  1. Taxe suplimentare ascunse

Părinţii ar trebui să citească de fiecare dată contractele cu băncile de celule stem şi să se asigure că existe asigurări împotriva falimentului, transparenţa totală atunci când ne referim echipa medicală, la banca de celule şi la procedurile de prelevare.

  1. Cât timp sunt viabile celulele stem?

Celulele stem pot fi păstrare zeci de ani dacă sunt conservate în condiţii bune. Acestea se păstrează sub forma criogenata la 196 de grade Celsius şi pot fi depozitate până la 25 de ani. Până în prezent, în condiţiile criogenizarii şi depozitarii probelor, la parametrii termici şi presionali constanţi, se presupune că au speranţa de viaţă aunui om obişnuit.

Baby Stem este partenerul exclusiv al Seracell în România, banca de celule stem numărul 1 în Germania (în ceea ce priveşte recoltările lunare şi eliberările totale). Având sediul central în Berlin, Seracell este prezentă în Spania, Italia, Serbia şi Egipt. Datorită facilitaţilor şi tehnologiei avansate, precum şi a procedurilor de lucru folosite, Seracell este una dintre puţinele bănci de celule stem ce au obţinut acreditarea europeană GMP (Good Manufacturing Practice), cea mai importantă certificare în domeniul prelucrării şi stocării probelor biologice.

Citește și 10 sfaturi de îngrijire pentru nou – născuți de la medicul pediatru

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă