VIDEO: Cum evităm E-urile din suplimentele alimentare?
Una din întrebările pe care ar trebui să ni le punem atunci când cumpărăm un supliment alimentar este cât de natural este acesta. De mare ajutor pentru a ne da seama de acest aspect este eticheta produsului, ne explică Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Invitat în emisiunea Leac Bun de pe România TV, Sorin Mierlea a oferit câteva sfaturi utile în cumpărarea suplimentelor alimentare.
”În proporție de 99%, produsele care se găsesc în lanțurile magazinelor autorizate, menționează toate ingredientele pe etichetă, dar noi nu avem încă exercițiul de a citi această etichetă. Ingredientele, indiferent că discutăm despre un supliment alimentar, despre un aliment sau o cremă cosmetică, sunt înscrise pe etichetă în ordine descrescătoare. Ceea ce înseamnă că primul ingredient este în cantitatea cea mai mare și ultimul ingredient în cantitatea cea mai mică”, a explicat Mierlea.
Pentru că nu întotdeauna este ușor să descifrăm eticheta unui produs, președintele InfoCons a venit cu o recomandare cel puțin suprinzătoare, dar sinceră.
”Dacă nu înțelegem foarte bine ce citim la ingrediente, mai bine să lăsăm produsul pe raft. (…) Aceste suplimente alimentare, pentru a li se da gust sau culoare, sunt pline cu tot felul de substanțe destul de complicat de pronunțat, darămite să le înțelegem”, a spus specialistul, care a indicat ca o soluție aplicația gratuită lansată de InfoCons pentru telefoanele mobile și care ”traduce” ingredientele de pe eticheta produselor.
În altă ordine de idei, în afară de prezența aditivilor, suplimentele alimentare prezintă un risc prin conținutul mare de zahăr, după cum indică un studiu privind tabletele pentru dureri de gât, spre exemplu. ”În perioada acesta de iarnă, ne doare gâtul, fugim la farmacie. De cele mai multe ori, farmacistul ne recomandă un produs destul de scump, fie pentru că are un comision destul de bun sau din perspectiva reclamei. Nu vom găsi produsul cu care noi eram obișnuiți odinioară – poate mai este, dar e ieftin și comisionul nu e atât de mare. Multe din aceste tablete pentru durerile de gât, pe lângă conținutul de conservanți sau coloranți, au atât de mult zahăr, încât dacă mâncăm două-trei pastile pe zi, nu ar mai trebui să consumăm nici măcar fructe”, explică Sorin Mierlea.
Pentru nereguli pe care le observăm în comercializarea suplimentelor alimentare și nu numai, președintele InfoCons ne recomandă să sesizăm autoritățile prin apelarea numărului unic pentru Protecția Consumatorului: 021/9551.