Totul despre plante

Plante medicinale care ameliorează migrenele

Multe plante conţin alcaloizi capabili să controleze durerea prin diverse căi. În doze crescute sau prea des repetate, unele plante utile în tratamentul migrenei pot căpăta un efect toxic, aşadar, înainte de a le consuma, este necesar sfatul unui specialist naturopat.

Mătrăguna (Atropa Belladonna)– conţine un alcaloid numit atropină, care acţionează benefic asupra migrenelor dar care, în doze ridicate, poate deveni toxic, de aceea trebuie administrat numai cu prescripţie medicală.

Mutătoarea (Bryonia Alba) – atunci când migrena este localizată în regiunea frontală, Mutătoarea este foarte eficientă.

Schinelul (Cnicus Benedictus) – această plantă nu prezintă toxicitate şi se poate include în remediile homemade împotriva migrenei. Majoritatea migrenelor pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de schinel; acesta se recomandă a se bea treptat (o cană) cu 30 de minute înainte de fiecare masă principală; sau a tincturii rezultată în urmă macerării în alcool a plantei timp de o săptămână.
Cătuşnica (Nepeta Cataria) – este bun relaxant nervos, indicat în mod special în cazuri de migrenă.

Lavanda (Lavandula sp) –are un efect sedativ uşor, foarte folositor în migrenele provocate de stres. Nu numai tizanele din această plantă, dar şi uleiurile esenţiale pulverizate în ambient, pot preveni accesele de migrenă, cu condiţia să nu depăşim doza (uleiurile esenţiale excesiv de concentrate pot chiar declanşa o criză).

Muşeţelul (Matricaria Chamomilla) – este o plantă cu o acţiune uşoară, dar cu o utilitate aproape universală. În cazul migrenelor se foloseşte pentru gustul său plăcut şi acţiunea discret sedativă.

Spilcuţa (Tanacetum parthenium) – este fără îndoială planta cea mai specifică pentru tratamentul migrenei. Se recomandă doze mari pe timpul crizei şi doze medii pentru a o preveni. Cum este o plantă greu de găsit în stare brută, se poate recurge la suplimente, capsule cu pulbere de spilcuţă.

Sulfina (Melilotus officinalis) – acţiunea sulfinei este ceva mai complexă pentru că, pe de-o parte, saponozidele ei fluidifică sângele şi îmbunătăţesc circulaţia, uşurând migrenele cognitive, iar pe de altă parte, este un excelent sedativ.