Plante care ţin colesterolul sub control
Colesterolul este “plaga” societăţii moderne. Se pare că toată lumea suferă din cauza lui şi este, de asemenea, una dintre pricipalele cauze ale mortalităţii în bolile cardiovasculare.
Cauzele colesterolului crescut
Principala cauză a colesterolului crescut este alimentaţia; iar alimentaţia occidental modernă este o reală problemă, deoarece conţine cantităţi mari de grăsimi de origine animală, de tip saturat, periculoase pentru organism. Cantitatea de grăsimi săturate pe care o consumăm s-a mărit de trei sau chiar patru ori în ultimii 70 de ani, iar nivelurile colesterolului, în consecinţă, au crescut şi ele, apreciază studiile de specialitate.
Stresul, totodată, este unul din factorii de risc. Numeroase studii anunţă că legătura dintre stres şi nivelul colesterolului este una extrem de simplă: pe fond nervos, anumite persoane simt nevoia de a mânca alimente grase sau dulci, ajungând astfel la hipercolesterolemie. Ştiinţific, adrenalina şi cortizolul, recunoscuţi ca hormoni de stres, favorizează producerea de colesterol, substanţă grasă produsă de ficat pentru asigurarea energiei necesare organismului şi reparării celulelor degradate.
Un alt factor dintre cei importanţi, este prospeţimea colesterolului din alimente. S-a observat că agresivitatea colesterolului faţă de artere depinde de gradul lui de oxidare. Oxicolesterolul tinde să se acumuleze în artere, în timp ce colesterolul neoxidat nu o face cu aceeaşi uşurinţă, de obicei.
Legume benefice în dietă pentru reducerea nivelului de colesterol
Consumaţi multe legume şi diversificate, care va furnizează cantitatea necesară de vitamine şi minerale, precum: sparanghel, sfeclă, broccoli, varză de Bruxelles, porumb, mazăre,salată verde, dovlecel, ceapă roşie şi suc de roşii.
Recomandări naturiste pentru a va păstra colesterolul în limite normale:
– Consumaţi cereale integrale în locul celor rafinate;
– Reduceţi aportul de grăsimi săturate;
– Consumaţi peste şi fructe de mare, alimente bogate în acizi graşi Omega- 3;
– Introduceţi în salată ulei de măsline şi frunze de păpădie, recunoscute pentru efectul lor detoxifiant;
– Încercaţi să beţi ceai verde sau sirop de mesteacăn. Ambele reduc nivelul colesterolului rău şi al trigliceridelor (alt tip de grăsime din sânge).
Stilul de viaţă şi alimentaţia sunt foarte importante, deoarece unele obiceiuri, precum fumatul, fac să se oxideze mai rapid colesterolul; la fel şi viaţa sedentară, care facilitează depozitarea colesterolului şi creşte riscul bolilor de inima.
Un regim alimentar cu precădere vegetarian şi obiceiurile de viaţă corecte sunt elementele de bază pentru sănătatea sistemului cardiovascular.