Nu există soluții – miracol pentru negi! Dr. Iulia Panturu ne oferă argumente solide, precum și tratamente eficiente
SCAPĂ DE NEGI! Tratamentele apărute peste noapte promit beneficii pentru orice afecţiune a pielii. Dar, mai nou, ne-a atras atenția o reclamă care se derulează obsesiv la Teleshopping, care promovează o soluție-miracol pentru îndepărtarea negilor. LEACBUN.RO a stat de vorbă cu medicul dermatolog Iulia Panturu ca să vă recomande tratamente REALE pentru acest tip de probleme.
“Mi-aş dori foarte mult să existe o soluţie miraculoasă, şi probabil aş fi prima persoană care ar recomanda-o, dar din păcate aceasta nu există. Dacă vorbim despre remediile miraculoase care apar peste noapte şi promit minuni, eu am întâlnit mulţi pacienţi care şi-au achiziţionat diverse produse de acest gen, iar în afara faptului că au venit cu arsuri grave şi cu necroze, chinul a fost mai mare să reparăm ceea ce s-a distrus, decât să tratăm veruca. Nu se cunoaște exact rata de succes a acestor soluții. Imunitatea organismului, alături de tratamentele locale, au rol major în tratarea acestei afecțiuni”, a mărturisit pentru LEACBUN.RO Dr. Iulia Panturu, medic specialist dermatologie, de la Clinica Eliade.
Ce sunt negii şi din ce cauză apar
“Negii reprezintă o afecţiune a pielii cauzată de virusul HPV, human papilloma virus, care prin multiplicare duce la apariţia acestor hiperkeratoze, având o cauză virală. Acelaşi virus HPV este de mai multe feluri, din diverse tulpini, pot apărea negi pe mâine, picioare, papiloamele de la nivelul gâtului sau axilei, și a zonei submamare. Anumite tuplini de virus HPV provoacă apariţia condiloamelor genitale, respectiv veruci. Fac parte din aceeaşi familie, dar sunt din subtipuri diferite.
Negii genitali sunt prezenţi prin condiloame genitale, care se pot lua în 99% din cazuri prin contact sexual. Din păcate, prezervativul nu protejează de acest virus HPV pentru că leziunile sunt de foarte multe ori în zona pubiană, zonă care nu se poate proteja în niciun fel. Acest virus nu este periculos pentru bărbaţi, însă ridică un pericol pentru femei, anumite subtipuri pot duce la cancer de col uterin. Este recomandat să se facă genotiparea, este o analiză pentru care se recoltează din secreţia vaginală şi col uterin pentru a se detecta ce fel de virus este. Dacă este depistat un virus cu risc crescut, atunci se recomandă controlul ginecologic și testarea Papanicolau mai des, cel puţin o dată pe an.
Chiar dacă condiloamele au trecut cu ajutorul unui tratament local, este posibil să reapară pentru că în acest moment nu avem tratamente virale eficiente. Când imunitatea organismului, scade, virusul poate recidiva. Odată apărut, rămâneţi cu virusul HPV în corp toată viaţa, dar este posibil să nu mai fie vizibil la nivelul pielii.
Foarte important!!! Cât timp negii nu sunt la nivelul pielii, nu sunteţi o persoană contagioasă” a transmis Dr. Iulia Panturu, dermatolog la Clinica Eliade.
Metode de tratare și eliminare a negilor și a verucilor
„Pentru tratare este recomandat în primul rând o imunostimulare cu o ciupercuţă care se numeşte Coriolus şi care se poate folosi în locul isoprinosinului, care este toxic pentru ficat.
Ca şi tratament local, rostopasca, o floare galbenă a cărei sevă portocalie este vizibilă în momentul în care se rupe tulpina plantei, poate da rezultate în unele situații.
Sunt indicate şi se pot folosi şi soluţiile chimice, laserul sau cauterizarea, laserul pulsat fiind singurul care poate elimina negii. În principiu, preferăm tratamentul medicamentos cu diverse soluţii acide. Pentru imunitate, recomand imunostimulare cu tratamente medicamentoase, sau cu extracte din plante cum ar fi chimenul negru” continuă Dr. Iulia Panturu.
Opţiunile sunt diverse şi fiecare persoană poate încerca ce metodă doreşte: clasică, chirurgicală, naturală ori homeopată. Baza tratamentului este distrugerea verucilor pentru că sunt virale şi apoi stimularea imunității, pentru a evita apariţia altor veruci în zonă.
Negii pot fi ușor confundați cu alte leziuni, mult mai grave!!!
“Înainte să apelaţi la un tratament, este bine să cereţi părerea unui specialist. Este important consultul dermatologic pentru că acolo se constată dacă este vorba despre un neg sau despre o altă afecţiune. Poate fi de exemplu, la nivelul piciorelor o bătătură, un clavus, care nu se tratează prin aceleaşi metode. Sunt multe leziuni care pot semăna cu negii, de aceea este indicat prima dată să identificaţi cauza lor şi după aceea să apelaţi la un tratament”, ne recomandă doamna doctor Iulia Panturu.
Spațiile neigienizate, focar de infecție
“Dacă mergeţi la un hotel sau la o piscină, să încercaţi să mergeţi încălţaţi, să nu călcaţi pe rosturile dintre gresie pentru că acolo stă virusul cel mai bine. Cei mai mulţi pacienţi iau aceste veruci în talpă de la hoteluri sau spaţii publice pe unde a mai trecut o persoană infectată şi nu s-a făcut corespunzător igienizarea”, încheie declaraţia pentru LEACBUN.RO Dr. Iulia Panturu, medic dermatolog Clinica Eliade.
Citește și Erupțiile cutanate. Cum le identificăm și cum le tratăm corect
Text: Camelia Diaconu