DEPOZITUL DE CALCIU, esenţial pentru organism? Medicul Laurenţiu Petre ne previne asupra importanței calciului
DEPOZITUL DE CALCIU ESTE ESENȚIAL PENTRU ORGANISM! Calciul este indispensabil pentru buna funcţionare a celulelor nervoase, dar şi pentru menţinerea sănătăţii oaselor. Ce trebuie să știm despre calciu? Care este doza zilnică recomandată? Ce presupune deficitul de calciu? LEACBUN.RO a stat de vorbă cu medicul Laurenţiu Petre şi vă prezintă concluziile.
“Trebuie să menţionam în primul rând locurile în care calciul este vital pentru o buna funcţionare a organismului. Aparatul locomotor, mai exact oasele, sunt folosite în osteosinteză adică în sinteza de os nou, iar calciul este practic o cărămidă pe care organismul o foloseşte pentru a întări oasele, pentru a le forma corect. Calciul este important şi pentru transmisia de influx nervos de la contractivitatea musculară până la schimburi intra sau extra celulare, practic în fiziologia organismului. Este vorba despre acele spasmofilii de care ştim cu toţi şi care se calmează de la un aport de calciu în organism”, a mărturisit pentru LEACBUN.RO medicul Laurenţiu Petre.
Doza zilnică recomandată, în funcţie de vârstă
“Doza este diferită la adulţi şi copii, depinde foarte mult de greutatea corporală. De la vârsta de 6 luni şi până la vârsta de 70 de ani, doza variază de la 200 de mg pe zi la un copil mic, şi se duce până la 1 gram, 1,200 gr la un adult, sau vârstnic ca şi cantitate zilnică. Trebuie să ţinem cont faptul că în funcţie de vârstă, rata de absorbţie a calciului este şi ea variabilă, pleacă de la o rată de absorbţie de 60% la copii şi merge până la 30% la un adult”, a explicat Laurenţiu Petre, medic de familie la Petrimed.
Ce afecţiuni presupune deficitul de calciu
Cele mai frecvente boli apărute sunt diferite şi de data aceasta, de la adult la copil, dar în principiu presupun acelaşi lucru: deficitul de calciu.
“ La copil putem vorbi despre rahitism, acesta presupune carenţă de calciu cu deficienţă de formare a oaselor, apare acel stern în carenă de porumbel, cu sternul evazat în afară, coastele au bumbi în zona unde se leagă de stern, se mai numesc şi mătănii costale. La adult, lipsa calciului pentru fixare în os poartă numele de osteoporoză, ceea ce este o demineralizare a osului care poate predispune la afecţiuni de fracturi. În special în cazul femeilor, aceste lucruri se întâmplă şi din cauza deficienţelor hormonale apărute după menopauză.
Acesta este şi motivul pentru care carenţa de calciu în organism pentru vârstele mici până în doi ani, poate duce la rahitism, care din fericire, la noi în ţară este prezent din ce în ce mai rar, poate doar în zonele cu o populaţie foarte săracă atât educaţional, cât şi financiar.
Se practică destul de des în România suplimentarea cu produse ce au un conţinut ridicat de calciu, fără verificarea în prealabil a depozitului de calciu pentru organismul care primeşte suplimentele. Din nefericire, corpul scoate o cantitate prin excreţie, prin rinichi, dar dacă aportul este prea mare, suplimentul vine şi poate forma calcul renal, biliar, sau în locul în care este loc, inclusiv intra articular.
Pentru a se fixa calciul în organism, este necesar un nivel optim de vitamina D, este motivul pentru care copiii până la vârsta de 2 ani primesc această vitamină în doză zilnică, de două picături. Scopul ei fiind acela de a fixa calciul oaselor, atfel riscă să aibă un pasaj gastric bun, dar rata de absorbţie să fie mult sub nivelul necesar.
Pentru adult suplimentarea cu vitamina D nu vine decât acolo unde există patologie, iar medicul de specialitate poate recomandă un supliment de vitamina D. În cadrul celorlalţi pacienţi, recomandarea este ca pe perioada verii să încerce să îşi expună pielea la acţiunea razelor solare, vitamina D fiind sintetizată la nivelul tegumentului sub acţiunea ultravioletelor.
Surse importante de calciu
Sursa principală rămâne gama lactatelor, mai mult laptele dulce, iaurtul, iar brânza mai puţin.
Fructele, legumele, nucile, migdalele au şi ele conţinut de calciu şi nu numai, pe care le iau din sol, calciul fiind la rândul lui un mineral. Puteţi consuma varză, sparanghel, kale, ceapă, broccoli, migdale, alone, avocado, nucă de cocos. Dar mai întâi, este indicat să verificaţi depozitul de calciu şi să vedeţi dacă depozitul este normal sau are nevoie de întăriri”, conchide specialistul nostrum Laurenţiu Petre.
Citește și Ceaiurile: obiceiuri de consum, studii, statistici
Text: Camelia Diaconu