DE CE SUNT DURERILE ARTICULARE FRECVENTE ÎN SEZONUL RECE? Iată explicaţiile specialiştilor
DURERI ARTICULARE! Sunt durerile articulare mai accentuate în sezonul rece? Pot anunţa acestea apariţia reumatismului? Cum le tratăm? Explicaţiile vin din partea specialiştilor pentru LEACBUN.RO.
„Sezonul rece poate fi o cauză a apariţiei durerilor articulare, dar nu reprezintă factorul principal de agravare sau de creştere. Frigul poate accentua durerea, dar în niciun caz nu poate fi singura cauză, aceasta trebuie căutată cu multă responsabilitate. Durerile articulare în general sunt provocate fie din cauza unui menisc rupt, gonartroză, degradarea cartilajelor sau că este o instabilitate dată pe fondul rupturii ligamentelor.
O durere de genunchi vă poate duce la trei tipuri de medici pentru a-i afla cauza directă. Vă poate duce la medicul ortoped, la cel reumatolog – dacă durerea are un aspect cronic, şi bineînţeles la medicul specialist de recuperare medicală dacă pacientul este dispus să iniţieze un tratament specific de recuperare. Artalgia poate prevesti şi reumatismul, doar dacă este verificat înainte de către medicul specialist”, a mărturisit pentru LEACBUN.RO doctor Alin Popescu, specialist în medicină sportivă.
“Sezonul rece favorizează fenomenul inflamator la nivelul articular, ceea ce duce la o reactivare a problemelor articulare vechi, şi de ce nu, apariţia unor noi afecţiuni. Însă, ca şi factori externi, există şi influenţe legate de presiunea atmosferică, de nivelul de umiditate, şocuri termice, atunci când trecem de la o temperatură ridicată la una scăzută, şi invers.
Dacă vorbim de reumatism, în prezent există medicaţie inflamatorie cu posibilitatea de a administra pe termen mediu şi lung, pentru că la reumatism vorbim deja de medicaţie, nu mai este suficient strict abordarea paliativă. Sunt medicamente ce se pot administra pe termen lung, cu două sau trei săptămâni înainte de a începe sezonul rece şi vin în întâmpinarea durerilor de la nivelul articulaţiilor”, a mărturisit pentru LEACBUN.RO Dr. Laurenţiu Petre, specializat în medicina de familie.
Guta este şi ea un alt tip de durere, de artrită, care reprezintă o durere acută prin precipitarea acidului uric şi există un tratament specific cu Allopurinol ce scade nivelul de acid uric din sânge. Chiar dacă este un alt tip de durere, tot la medicul reumatolog se tratează.
„După ce a fost identificată cauza, putem discuta despre suplimente şi medicamente naturiste. Sunt benefice toate medicamentele ce conţin glucozamină glicanică, gheara diavolului, extract de rodie, cartilaj de rechin. Piaţa de suplimente este una variată în acestă zonă de mobilitate, sunt peste 20 de tratamente cu diverse compoziţii care, pe alocuri au acelaşi efect, dar nu se poate spune că au o compoziţie standardizată. Este o zonă cu produse din plin, dar şi cu rezultate”, susţine medicul Alin Popescu.
Cele mai utilizate medicamente la momentul actual pe sfera ortoarticulară sunt topicele locale, mai exact unguentele. Există un întreg spectru de topice locale, de obicei cu efect revulsiv, cele care înroşesc ori ustură zona respectivă şi aduc beneficii însemnate pacienţilor cu suferinţe articulare.
Citește și Vă amorțesc membrele? Iată ce spune specialistul
Text: Camelia Diaconu