Cum tratăm hipotermia și degerăturile. Dr. Laurențiu Petre: ”Nu trebuie să punem mâna pe calorifer și nici să bem băuturi fierbinți”
În sezonul rece organismul tău este predispus la numeroase afecțiuni specifice sezonului, de la banalele răceli și până la afecțiuni mult mai grave care îți pot pune în pericol viața, așa cum este cazul hipotermiei sau a degerăturilor. Aceste afecțiuni specifice iernii sunt destul de rar întâlnite și adesea ignorate, tocmai pentru că de cele mai multe ori crezi că ție nu ți se poate întâmpla.
Totuși trebuie să știi că, atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, cu toții suntem predispuși la instalarea hipotermiei sau a degerăturilor, în cazul în care îmbrăcămintea sau încălțămintea nu este adecvată condițiilor de iarnă.
Pentru a afla care sunt simptomele specifice celor două probleme de sănătate, dar și cum trebuie să acționezi în cazul în care hipotermia sau degerăturile s-au instalat, Leac Bun a stat de vorbă cu doctorul Laurențiu Petre, medic specialist în medicină de familie, în cadrul clinicii Petrimed.
Frisoanele, primele simptome ale hipotermiei
”Prevenția este foarte importantă, pentru că și consecințele, dacă se trece de un anumit stadiu, sunt destul de neplăcute. Pentru a evita hipotermia, primul și cel mai important lucru este să avem grijă să ne îmbrăcăm corespunzător în perioadele reci. De cele mai multe ori o plimbare la munte se poate prelungi și o îmbrăcăminte necorespunzătoare duce la pierderi lente de căldură. Hipotermia înseamnă o scădere a temperaturii corpului sub 35,5°C, iar temperatura normală a corpului este între 36,5-37°C. Temperatura corpului scade lent, inițial apar frisoane ca prime semne, ulterior apare confuzia, amețeala, parestezii, amorțeli ale mâinilor, lipsa de coordonare”, a declarat pentru Leac Bun doctorul Laurențiu Petre, medic specialisit în medicină de familie.
Degerăturile apar în prezența apei și a vântului
Hipotermia se intalează atunci când corpul pierde căldură, ca umare a expunerii prelungite la frig, în timp ce degerăturile apar în prezența apei și a vântului și afectează degetele de la mâini și de la picioare, urechile, nasul, bărbia și pomeții. În cazul degerăturilor, zona afectată își va pierde simțurile și culoarea, sau poate aparea o pată de culoare albă sau galben-gri.
”De cele mai multe ori degerăturile sunt ajutate de vânt sau de apă, dar în special de apă. De exemplu, se udă picioarele, mergem o perioadă lungă de timp fără să acordăm importanță acestui aspect și se instalează stadiu I de degerătură, pentru că la fel ca și arsurile, degerăturile sunt pe 4 stadii”, a adăugat specialistul.
Apa fierbinte, un real pericol pentru degerături
În cazul în care s-a instalat deja hipotermia sau o ușoară degerătură, chiar dacă primul instinct îți spune să te duci repede la căldură, trebuie să știi că un corp care a suferit de hipotermie sau degerături, încălzit brusc, poate duce la apariția complicaților. Cel mai bine este să se facă o încălzire treptată a corpului.
”Ambele situații exclud încălzirea bruscă. Nu trebuie să punem mâna pe calorifier ca să ne încălzim sau să bem băuturi foarte fierbinți. În cazul hipotermiei se exclude încălzirea brutală a pacientului. Riscurile sunt mari, iar într-o hipotermie deja instalată se poate merge până la deces. Nici ceaiul fierbinte nu ajută, ceaiul este foarte bun dacă este consumat la o temperatură apropiată de temperatura corpului, la un 37-40°C este o soluție ideală. La această temperatură vorbim de un ceai călduț, nici pe departe fierbinte. La fel în cazul degerăturilor se utilizează de cele mai multe ori apa caldă, la o temperatură cuprinsă între 34-40°C și se încălzește lent”, ne-a explicat doctorul Laurențiu Petre.
Evită alcoolul și substanțele stupefiante!
Atunci când temperatura de afară este situată mult sub 0°C, trebuie să eviți orice substanță care îți poate afecta starea de conștiență.
”Este foarte important să evităm substanțele care ne pot altera starea de conștiență: alcool, droguri sau alte lucruri. Capacitatea noastră de a observa mediul înconjurător și consecințele lui asupra noastră sunt la rândul lor alterate. Alcoolul îți dă o senzației inițială că te-ai încălzit, dar prin efectul vasodilatator pierdem căldură mai repede”, a declarat pentru Leac Bun doctorul Laurențiu Petre, medic specialist în medicină de familie, în cadrul clinicii Petrimed.
Text: Gabriela Gimbășanu