Cum scăpați de stres în 3 pași simpli: grijă la alimentație, sport zilnic și plante medicinale
Stresul este cel mai întâlnit factor extern ce poate produce mai multe afecţiuni la nivel psihic şi fizic, dacă nu este conștientizat în timp util. Pentru că întâlnim tot mai multe persoane care se luptă cu stresul zilnic, echipa LEACBUN.RO a stat de vorbă cu medicul Camelia Diaconu pentru a afla cele mai utile recomandări de pus în practică pentru a reduce stresul.
Descoperit de Hans Hugo Bruno Selye, acesta defineşte stresul ca un ansamblu de reacţii ale organismului uman faţă de o acţiune externă a unor agenţi cauzali, fizici, chimici, biologici sau psihici. Orice tip de stres apare când se produce un dezechilibru între solicitările mediului şi posibilităţile de răspuns reale, pe fondul adaptării permanente a organismului la mediu.
„Ca să reducem stresul definitiv, este foarte greu, mai ales în vremurile pe care le trăim, toţi suntem puşi în faţa mai multor presiuni ce ne afecteză, suntem supuşi zilnic unei presiuni la locul de muncă, presiunii sociale sau economice. Este important ca, înainte să apelaţi la diverse metode de a reduce stresul, să conştientizaţi în primă fază care sunt factorii ce au provocat stresul, pe urmă veţi putea apela şi la un o metodă corespunzătoare de tratament”, a mărturisit pentru LEACBUN.RO, dr. Camelia Diaconu.
Faceţi mişcare pentru a reduce stresul, în special gimnastică aerobică!
“Mişcarea este recomandată şi ar trebui inclusă în planul zilnic pentru a ajuta organismul si pentru a reduce stresul, exerciţiile fizice fiind cele mai indicate, în special gimnastica aerobică. La fel şi exerciţiile de respiraţie, vă ajută să vă relaxaţi, dar vă şi îmbunătăţesc starea de sănătate.
Alimentaţia joacă şi ea un rol foarte important în conduita zilnică, dar şi în reducerea stresului. Dacă doriţi să diminuaţi stresul la un nivel rezonabil, adoptaţi o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale, fructe şi legume precum fructe de pădure, stafide, sparanghel sau soia şi scădeţi consumul de carbohidraţi şi de proteină animală.
Există şi plante medicinale ce ajută la menţinerea echilibrului, îmbunătăţesc activitatea creierului şi cresc cantitatea de serotonină. Substanţă ce asigură o bună dispoziţie. Plantele bune de consum ar fi sunătoare, valeriană, roiniţa, florile de tei, salvie, rozmarin, muşeţel, lavandă”, încheie declaraţia dr. Camelia Diaconu, medic primar medicină internă, specializare cardiologie.
Text: Camelia Diaconu