[VIDEO] Cum îți dai seama dacă ai intoleranță la lactoză
Intoleranța la lactoză este cea mai frecventă formă de deficit enzimatic intestinal, afectând toate categoriile de vârstă. Mai devreme sau mai târziu fiecare dintre noi ne pierdem capacitatea de a sintetiza lactoza din lapte și astfel apar diverse probleme digestive, de la balonare și până la disconfort abdominal.
Medicul nutriționist Luminița Florea a explicat pentru Leac Bun care sunt tipurile de intoleranță la lactoză, ce simptomatologie specifică îți poate indica o astfel de afecțiune și care sunt alimentele permise atunci când în organism s-a instalat această deficiență.
Există 3 forme de intoleranță la lactoză
Medicina de specialitate clasifică intoleranța la lactoză în trei forme distincte: intoleranța la lactoză congenitală, cea primară și cea secundară. Dintre aceste trei forme, doar prima este considerată a fi afecțiune.
”În funcție de tipul de intoleranță pe care îl manifestăm putem să determinăm dacă suferim de o afecțiune sau o condiție fiziologică care poate bate spre normalitate. Există mai multe tipuri de intoleranță la lactoză, iar cea care poate fi considerată boală este extrem de rar întâlnită și se numește intoleranța la lactoză congenitală. Pur și simplu ne naștem cu ea, este o formă destul de ușor de diagnosticat și se caracterizează printr-o diaree trenantă apărută la bebeluși din primele zile de viață – aceasta este considerată patologie clară. De asemenea, mai avem și intoleranță la lactoză primară sau secundară”, a declarat pentru Leac Bun Luminița Florea, medic nutriționist.
Intoleranța primară o manifestă fiecare persoană la o anumită vârstă
Intoleranța la lactoză primară este generată de faptul că, treptat, odată cu trecerea timpului organismul nostru își pierde capacitatea de a sintetiza enzima de digestie a laptelui.
”Când vorbim de ceea primară, vorbim de un tip de intoleranță considerată fiziologic apărută în viața oricăruia dintre noi. În jurul vârstei de 3,4 până la 6 ani capacitatea noastră de a sintetiza enzima de digestie a laptelui, mai precis lactaza, scade. În momentul în care mai devreme sau mai târziu pierdem această capacitate de digestie apare intoleranța la lactoză. Nu este o boală, ci este pur și simplu o setare genetică, în genomul nostru avem o determinare ca mai devreme sau mai târziu, de-a lungul vieții să ne pierdem această capacitate de a sintetiza lactaza”, a explicat specialistul, cum se manifestă intoleranța primară.
Cea de-a treia formă este intoleranța secundară, care apare în cazul unor afecțiuni de tip acut sau cronic, în care practic intestinul este atacat și acolo unde ar trebui să se sintetizeze sau să apară enzima lactază nu mai apare, pentru că nu mai are cine să o secrete.
Simptomele gastro-intestinale pot indica intoleranța la lactoză
Primele simptome care indică manifestarea intoleranței la lactoză de tip primar sunt cele de tip gastro-intestinal, digestive care pot fi de la ușoare până la foarte serioase.
”În mod normal, lactoza este un dizaharid alcătuit din glucoză și galactoză, ce nu poate fi absorbit ca atare la nivelul intestinului nostru și atunci trebuie digerat la nivelul intestinului sub acțiunea unei enzime specifice. Dacă enzima aceasta dispare din organism la o anumită vârstă, mai devreme sau mai târziu, automat această lactoză nu mai este scindată, nu mai este absorbită și trece ca atare, nedigerată în intestinul gros unde va fi fermentată. De aici apar gazele, disconfortul abdominal, senzația de balonare, având și efect osmotic, adică atrage apa și duce la apariția scaunului diareic. Acestea sunt cele mai evidente semne prin care recunoaștem intoleranța la lactoză”, a precizat medicul Luminița Florea.
Consumă lapte fără lactoză
Chiar dacă suferi de intoleranță la lactoză acest lucru nu înseamnă că trebuie să excluzi definitiv lactatele din alimentație. Există variante pe piață care te pot ajuta sa consumi lactate fără a suferi de efecte adverse.
”Există posibilitatea de a folosi reacția chimică care ar trebui să se întâmple în organism și nu se întâmplă. Adică ne putem folosi de ajutorul unei enzime chimic sintetizate pe care să o adăugăm în prealabil în produsul lactat sau să lăsăm să se producă reacția chimică și după consum să adăugăm această enzimă. Vorbim despre un produs farmaceutic ce se adaugă în produsul lactat clasic și se lasă la procesat reacția și apoi se consumă. De asemenea, există pe piață și produse lactate care nu conțin lactoză. Diferența între un lapte normal și unul fără lactoză nu este dată de conținutul nutrițional, ci la nivel de conținut în lactoză. Un lapte normal are undeva la 4-5 grame de lactoză la 100 ml, în timp ce un lapte fără lactoză are doar 0,01 grame la 100 ml”, a declarat pentru Leac Bun Luminița Florea, medic nutriționist.