Recomandarea specialistuluiRecomandări

Cum alegem corect pasta de dinți

Piața este invadată de o mulțime de branduri și de tipuri de pastă de dinți: cu fluor, fără fluor, pentru albirea dinților, anti-tartru, pentru dantura sensibilă, ș.a.m.d. Înainte de a cumpăra produse de igienă orală este indicat să consultați medicul stomatolog, care vă va recomanda exact pasta de dinți de care aveți nevoie, conform gradului de sănătate a danturii.

Medicul stomatolog Oana Florea ne spune la ce să fim atenți când cumpărăm pasta de dinți din supermarket, farmacie sau magazin naturist:

„Este foarte important să verificăm pe ambalaj faptul că pasta de dinți este aprobată de Asociația Medicilor Dentiști din România, că este astfel testată, nu conține produși nocivi sau toxici și este eficientă pentru scopul propus. Următorul criteriu important este ca pasta de dinți să conțină fluor (în doza recomandată vârstei), dovedit fiind că, local, fluorul are acțiune eficientă împotriva cariilor. În afară de acesta, pastele de dinți conțin o listă de ingrediente comune (agenți abrazivi, arome, agenți de îngroșare, detergenți, umectanți), precum și alți compuși, în funcție de producător și scopul propus (bicarbonat de sodiu, vitamine, compuși antibacterieni, enzime, calciu, diverse plante aromatice, etc.).

Este de preferat să întrebați medicul dentist care este pasta recomandată în funcție de nevoile dumneavoastră individuale. Aceasta trebuie să vă rezolve problemele existente (tartru, gingivită, dinți sensibili, nevoia de albire dentară, etc.) și să respecte gradul de sensibilitate al dinților și al gingiei”.

Soluții naturale pentru îngrijirea dinților, cu efecte care vă vor surprinde

Ați auzit cu siguranță până acum de utilizarea bicarbonatului de sodiu sau a sării de mare pentru a îngriji, albi și împrospăta dantura, dar de uleiul de cocos știați? Acesta are efect antibacterial și antifungic și poate fi folosit singur, regulat, sau în combinație cu un ulei esențial.

O altă varianta 100% naturistă ar mai fi Pudra naturală pentru îngrijirea zilnică a dinților. Iată ingredientele necesare și modul de preparare!

Ingrediente:

  • 3 linguri de pudră de calciu;
  • 1 lingură de bicarbonat de sodiu;
  • 1 linguriță de ulei esențial de eucalipt;
  • 1 lingură de pudră de scortișoară.     Amestecă îndelung ingredientele, pune amestecul într-un recipient care se poate închide cu capac și folosește-l zilnic.

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă