CONSUMAŢI GREPFRUT! Doctorul spune că întărește imunitatea, scade colesterolul și vă ajută să slăbiți
Gustul şi aroma puţin amăruie pot determina mai multe persoane să nu îl consume regulat, dar dacă acestea ar cunoaște calităţile nutritive ale grepfrutului, l-ar alege mai des. Echipa LEACBUN.RO a stat de vorbă cu medicul de familie Laurenţiu Petre şi vă prezintă proprietăţile acestuia, pentru a vă convinge să îl adăugați dietei zilnice.
“Grepfrutul face parte din categoria citricelor, este un fruct ce are un conţinut de apă în proporţie de 90%, dar şi un conţinut de potasiu, calciu, magneziu, vitamina C, vitamina A şi mici cantităţi de vitamina E, B1 şi B5. Un fruct de aproximativ 200 de grame asigură aportul de vitamina C pentru o zi întreagă, vitamina C fiind foarte importantă în menţinerea membranei celulare, dar şi împotriva virusurilor şi bacteriilor. Consumul de grepfrut aduce un aport semnificativ sistemului imunitar”, a mărturisit pentru LEACBUN.RO medicul specialist în medicina de familie, Laurenţiu Petre.
Care sunt beneficiile consumului de grepfrut?
„Cel mai important aspect pe care trebuie să îl menţionăm este faptul că întăreşte sistemul imunitar. Datorită complexului de vitamina C, previne răceala şi luptă împotriva radicalilor liberi ce pot pătrunde în organism.
Un litru de suc de grepfrut pe zi poate preveni apariţia pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi fiind o depunere de calciu care trebuie eliminată în mod natural, iar sucul de grapefruit este indicat.
Consumul de grepfrut curăţă ficatul, ajută organismul să elimine toxinele nesănătoase din corp. În bolile metabolice acolo unde este implicat şi colesterolul, un consum regulat de grepfrut se recomandă pentru curele de detoxifiere.
Grepfrutul reduce nivelul colesterolul rău cu până la 15%, poate accelera metabolismul şi poate fi folosit şi în curele de slăbire, consumat fie sub formă de suc sau fruct proaspăt.
Grepfrutul luptă împotriva îmbătrânirii premature datorită conţinutului mare de poliamină. Prin consumul frecvent al acestui fruct, reduceți viteza procesului de îmbătrânire.
Consumul de grepfrut îmbunătăţeşte sistemul digestiv datorită fibrelor prezente în fruct ce previn constipaţia. Este un bun tratament de a măsura acciditatea, sucul de grepfrut creează reacţii în organism, dar uşurează disconfortul cauzat de acciditate.
Consumul de grepfrut poate fluidiza excesul de zahăr din sânge, dar şi amidonul din organism, conţine enzime ce pot fi asemănătoare nivelului de insulină din sânge, tocmai din acest motiv este indicat persoanelor care suferă de diabet.
Contraindicațiile grepfrutului
“Dacă vorbim de un consum moderat de grapefruit, atunci el nu poate face niciun rău organismului, un fruct pe zi este indicat, fără să creeze probleme.
Însă din categoria în care consumul de fructe nu este recomandat, fac parte persoanele care suferă de astm sau persoanele alergice. Concentraţia unei pastile pentru reducerea colesterolului poate creşte de până la trei ori dacă a fost luată cu o cantitate de suc de grapefruit în loc de apă.
Totuși, unele medicamente reacţionează negativ la consumul de suc de grepfrut, acesta poate mări semnificativ activitatea medicamentului, puterea medicamentului poate fi dublată în anumite cazuri.
Pentru persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică, gastrită cronică sau colon iritabil, consumul de grapefruit poate provoca neplăceri”, conchide medicul Laurenţiu Petre.
Citește și 5 sfaturi pentru a scăpa de stres
Text: Camelia Diaconu