Ce facem în sezonul de toamnă – iarnă pentru frumusețea noastră?
CUM NE MENȚINEM FRUMUSEȚEA ÎN SEZONUL RECE! Toamna numărăm ridurile de expresie și petele pigmentare apărute după expunerea la soarele din timpul verii. Apar cearcănele şi cercurile negre în jurul ochilor, cauzate de prea multe ore petrecute în faţa ecranelor computerului. Ne gândim cu groază că vine frigul, că tenul se deshidratează, se usucă, buzele crapă. Specialistul în chirurgie plastică a răspuns chemării LEACBUN.RO și ne recomandă ce putem face.
Involuntar, începem să ne analizăm în oglindă kilogramele în plus, numărăm firele de păr rămase în perie. Toate aceste lucruri reprezintă motive de îngrijorare, dar nu trebuie să se transforme şi într-o depresie de sezon amplificata de lipsa de vitamina D și odihnă! Toamna este totodată și cel mai potrivit anotimp pentru mici corecţii de ordin estetic. De aceea, am doctorul Oltjon Cobani, medic specialist în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă ne spune care sunt cele mai utile intervenţii pe care le putem face în această perioadă ca să arătăm şi să ne simţim mai bine.„În afara unui stil de viaţă sănătos (mai multă atenție acordată alimentației, hidratării și mișcării), putem apela la diferite tratamente, de exemplu cocktailuri cu acid hialuronic şi aminoacizi care vă vor ajuta să aveţi un ten mai frumos şi luminos”, declară doctorul Cobani (www.doctoroltjoncobani.ro).
Totodată, vă puteți ajuta de resursele propriului corp ca să obţineți o rejuvenarea facială prin chirurgie regenerativă, ce se realizează cu ajutorul ţesutului adipos, laserelor şi a PRP-ului (Platelet Rich Plasma), tehnică potrivită pentru această perioadă. „Ce trebuie să înţelegem este că odată cu vârsta, se pierde din volumul feţei şi calitatea tegumentului scade. Evident, fiecare dintre cele trei proceduri menţionate mai sus are un efect benefic, dar combinarea lor asigură un rezultat mai bun şi de mai lungă durată.”
Cum scăpăm cu petele pigmentare?
„Le tratăm corespunzător. În primul rând trebuie să înţelegem că aceste pete pigmentare apar şi din cauza factorilor genetici sau a tratamentului cu anumite medicamente, cum ar fi cele hormonale, antibiotice sau antiepileptice. Alte cauze ar fi inflamaţiile cronice (acneea) şi traumatismele/agresiunile asupra pielii prin mijloace proprii, de exemplu stoarcerea coşurilor. Cum le tratăm totuşi? Prin peeling-uri IPL (Intense Pulsated Laser), laser fracţionar CO2, PRP (Platelet Rich Plasma) sau mezoterapie cu diverse substanţe de albire a tenului la nivel local”, explică doctorul Cobani.
De ce ne cade părul mai rău toamna?
Toamna începe să ne cadă excesiv părul. Toate femeile sunt stresate de pierderea firelor de par, în acest anotimp. „Nu numai femeile, dar şi bărbaţii! Dacă sesizăm o cădere nefirească a părului sau apariţia alopeciei în unele zone ale scalpului, putem apela cu încredere la tratamentul PRP, adică plasmă îmbogăţită în trombocite”, spune doctorul Cobani. Ce se întâmplă mai exact? În procesul de îmbătrânire se pierde circa 16% din capacitatea de a sintetiza a hormonilor de creştere pentru fiecare 10 ani de viaţă trăiţi. Tratamentul PRP poate creşte densitatea părului prin stimularea celulelor stem din bulbul implantat şi poate accelera creşterea părului. La baza acestei tehnici stau hormonii de creştere (peste 60 la număr) pe care îi avem depozitaţi în sângele periferic şi celulele stem adulte periferice. După recoltarea unei cantităţi de sânge periferic, din acesta se pot obţine cantităţi suficiente de PRP (plasmă îmbogăţită cu hormoni de creştere şi celule stem), care conţin factori de creştere şi control tisular. De asemenea în cazul căderii părului, dar nu a alopeciei, se poate apela la tratamente injectabile local care conţin vitamine, aminoacizi şi minoxidil ce stimulează creşeterea părului.
Citește și Nu există soluții-miracol pentru negi! Iată tratamentele eficiente
Text: Cătălina Buzdun-Rafailă