Paracetamol sau Ibuprofen – care este mai bun? Iată ce spune un farmacist!
PARACETAMOL sau IBUPROFEN? Și nu vorbim despre medicamente, ci despre substanțe active! Este paracetamolul mai bun decât ibuprofenul? Care dintre cele două are mai multe indicaţii, dar contraindicaţii? Care este mai scump? Există şi substitute naturiste pentru cele două medicamente? Pentru mai multe informaţii ce ţin de administrarea celor două medicamente, LEACBUN.RO a stat de vorbă cu Diana Iacob, farmacist. Iată care sunt concluziile!
“Este destul de greu să facem o comparaţie între două medicamente recomandate pentru afecţiuni diferite. În primul rând depinde de organismul fiecăruia dintre noi. Pentru unele persoane, Paracetamolul este benefic, pentru celelalte o doză de Ibuprofen este mai bună. Fiecare este bun pentru situaţii diferite, dacă ar fi fost din aceeaşi clasă, le puteam compara, dar ambele medicamente se administrează în situaţii diferite, deși 90% din populație crede că sunt identice ca acțiune. Din punct de vedere chimic vorbind, al acţiunii, Paracetamolul este doar analgezic şi antipiretic, adică benefic pentru durere şi pentru febră. Ibuprofenul este analgezic, antipiretic şi antiinflamator, acesta având o proprietate în plus faţă de Paracetamol, ceea ce îl face să se administreze şi în alte situaţii. Ibuprofenul se mai poate administra în inflamaţii, în dureri articulare, dar într-adevăr el apare şi în produsele de răceală şi gripă. Este indicat şi când sunt prezente inflamaţii la nivelul sinusurilor, al gâtului, dar chiar şi atunci când apare febra”, a declarat pentru LEACBUN.RO, specialistul nostru în farmacie, Diana Iacob.
Ibuprofenul, contraindicat celor care au probleme cu stomacul sau cu rinichii
”Ibuprofenul pune probleme la persoanele care au afecţiuni gastrice, atunci când deja există o gastrită sau ulcer, medicamentul fiind un antiinflamator este contraindicat, poate exista un risc de hemoragie, de sângerare, de afectare gastrică suplimentară. Este contraindicat şi în cazul afecţiunilor renale. Paracetamolul nu afectează stomacul, şi aici putem diferenţia cele două medicamente. Este important să cunoaştem în primul rând pacientul, în funcţie de afecţiune putem recomanda tratamentul corect”, continuă Diana Iacob, farmacist.
Paracetamolul se ia pe nemâncate, dar nu e recomandat dacă suferiți de boli ale ficatului
”Paracetamolul este contraindicat dacă aveţi probleme cu ficatul, el este toxic pentru ficat şi creează o problemă suplimentară. Este, de asemenea, contraindicat în hepatită sau alte afecţiuni hepatice. Paracetamolul se poate lua pe stomacul gol spre deosebire de Ibuprofen, la care înainte de administrare pacientul este obligat să mănânce”, mărturisește Diana Iacob.
Paracetamolul sau Ibuprofenul, care este mai scump?
”Preţul diferă strict din punct de vedere al firmei producătoare. Într-adevăr Paracetamolul este aproape cel mai ieftin medicament, însă puteţi găsi şi variante de Ibuprofen mult mai ieftine decât cele pe care le vedeți în reclame. În funcţie de afecţiunea pentru care este recomandat, preţul medicamentului nu trebuie să impună o problemă pentru pacient”, ne-a declarat farmacistul.
Există substitute naturiste pentru Paracetamol sau Ibuprofen?
”Există tot felul de extracte din salcie care pot fi asemănătoare cu aspirina naturală, nu le găsiţi de multe ori în farmacie, dar le puteţi achiziţiona din magazinele de profil, tip plafar. Acolo se găsesc mai multe variante din plante ce pot fi folosite pentru diverse afecţiuni. Dacă este vorba despre o durere musculară, este recomandat să se facă o frecţie cu carmol sau cu uleiuri mentolate care să ajute circulaţia și să relaxeze musculatura. Dacă se poate apela prima data la un sustitut naturist şi după la un medicament, atunci este foarte bine. Înainte de a consuma aceste medicamente, nu este nevoie să administraţi probiotice, acestea acţionează doar la nivelul florei intestinale, iar în cazul Paracetamolului sau Ibuprofenului, nu au legătură. Este indicat de asemenea să consultaţi medicul înainte de a apela la orice medicament, indiferent dacă este vorba de o afecţiune minoră sau majoră”, a încheiat declaraţia pentru LEACBUN.RO, Diana Iacob.
Citește și Cum întărim imunitatea copiilor? Suplimente VS Remedii naturiste
Text: Camelia Diaconu