Ghid practic de preparate naturisteRecomandarea specialistului

5 remedii pentru tratarea aftelor bucale

Deşi dimensiunile lor sunt reduse, aftele bucale creează o serie de efecte negative greu de suportat atunci când îşi fac apariţia. Mestecatul alimentelor este o adevărată provocare, disconfort și durerea sunt permanente, resimţite chiar şi noaptea. Din fericire, ele nu sunt contagioase, dar acesta este, de fapt, singurul lucru pozitiv legat de aftele bucale.

Aftele sunt răni deschise care se formează în ţesutul moale din interiorul gurii, de obicei, pe buzele interioare, obraji, gingii şi limbă. Sunt albe şi rotunde, cu un inel de culoare roşie în jurul marginii exterioare. În funcţie de mărimea lor, pot rezista până la 3 săptămâni în cavitatea bucală. Nu se ştie exact care este cauza, dar, în general, sunt declanşate de leziuni minore, cum ar fi mușcarea obrazului, iritanţi, stres, deficienţe nutriţionale şi alergii alimentare. Dar asta nu este tot, aftele bucale pot fi cauzate, de asemenea, de modificări hormonale, de un sistem imunitar slăbit şi de prezenţa celor doi cromozomi X, de aceea femeile sunt mai susceptibile de a le avea decât bărbaţii”, explică doamna doctor Andra Custură, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Iată câteva metode recomandate de medicul dentist, pentru prevenirea şi ameliorarea aftelor bucale:

Evitați alimentele acide care conţin zahăr

De îndată ce simţiți o durere în interiorul gurii, renunţați la sucul de portocale pe care obişnuiați să-l consumați zilnic. Acizii pot irita şi mai mult pereții cavităţii bucale şi pot crea răni, provocând o senzaţie de arsură şi prelungirea duratei procesului de vindecare.

Trebuie să cunoaştem faptul că bacteriile din gură transformă, de asemenea, zahărul în acid. Aceasta este una dintre cele mai importante cauze ale cariilor dentare, dar poate prelungi şi prezenţa aftelor bucale, accentuând simptomele de usturime, arsură sau chiar durere”, spune dr. Andra Custură.

Schimbați pasta de dinţi

Pasta de dinţi şi apa de gură care conţin sulfat de sodiu, un ingredient de spumare utilizat în mod obişnuit, pot declanşa apariţia aftelor bucale în cazul persoanelor mai sensibile. În cazul în care se observă un astfel de efect al pastei de dinţi, este bine ca aceasta să fie schimbată cât mai repede.

Pastele de dinţi care conţin ingredienţi nocivi precum sulfatul de sodiu pot cauza apariţia aftelor bucale sau pot accentua simptomele aftelor deja existente din cauza altor factori. Aceste efecte sunt diferite, în funcţie de sensibilitatea ţesuturilor de la nivelul gurii, însă un medic poate spune cu exactitate dacă există un risc sau nu în acest caz”, afirmă dr. Andra Custură.

Clătiți gura cu apă sărată

Aceasta este metoda recomandată de medicii stomatologi pentru această problemă, iar exceptând gustul neplăcut al acestui procedeu, este un remediu care funcţionează foarte bine. Însă, în cazul în care nu funcţionează, înseamnă că nu ați folosit cantitatea necesară de sare.

Sarea curăță şi deshidratează rana pentru a ajuta că aceasta să se vindece şi amorţeşte temporar durerea şi arsurile create de aftele bucale. Însă, trebuie să ştiți că, la început, gargara cu sare va produce o durere destul de mare, însă va fi de scurtă durată, până ce zona va fi amorţită. Amestecul nu trebuie înghiţit, ci după folosire se elimină şi se clăteşte gura ulterior”, explica dr. Andra Custura.

Folosiți bicarbonat de sodiu

La fel ca în cazul amestecului de apă cu sare, bicarbonatul de sodiu poate înlocui sarea pentru realizarea clătirii în cazul aftelor bucale. Acesta este foarte eficient în tratarea şi ameliorarea simptomelor afecţiunilor cavităţii bucale.

Bicarbonatul de sodiu este un alcalin, astfel ajuta la neutralizarea acizilor din gură care irită şi inflamează ţesuturile şi, de asemenea, este un amestec care ajută la curăţarea şi liniştirea zonelor. O linguriţă de bicarbonat de sodiu dizolvat într-o ceşcuţă cu apă călduţă are efecte benefice în tratarea aftelor bucale”, afirma dr. Andra Custura.

 

Aplicați lapte de magneziu

Este posibil să ştiți că laptele de magneziu sau hidroxidul de magneziu reprezintă o soluţie foarte bună pentru arsuri la stomac şi constipaţie. Ei bine, se pare că acesta este, de asemenea, un ajutor în lupta cu aftele bucale, pentru că are rol de a curăţa şi dezinfecta zona, pentru o vindecare rapidă.

La fel ca bicarbonatul de sodiu, laptele de magneziu este un alcalin, care neutralizează acidul gastric sau, în acest caz, acidul care irită şi inflamează ţesuturile gurii. Laptele de magneziu formează un scut care ajută temporar şi protejează zona de substanţe iritante. Acesta se poate folosi la clătirea gurii, dacă aftele bucale s-au extins sau numai la tamponare, dacă acestea sunt în număr mic”, explica dr. Andra Custura.

Pe doamna Dr. Stomatolog Andra Custura o găsiți la Andra Smile, cabinetul care oferă servicii de implantologie, estetică dentară, ortodonţie, protetică, endodonţie, parodontologie, stomatologie preventivă, pediatrică, restaurativă şi chirurgie dento-alveolară.

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă