Recomandarea specialistuluiRecomandăriSă descifrăm eticheteleȘtiai că...Suplimente nutritiveSuplimente pentru sănătateTerapii pentru sănătateVIDEO

15 motive pentru care ar trebui să urmezi o CURĂ CU SPIRULINĂ

Spirulina este, cu siguranță, printre cele mai cunoscute și mai bine vândute suplimente alimentare de pe piață. În fapt o algă marină, 100% naturală, aceasta și-a câștigat reputația în timp, mai ales mulțumită producătorului român Hofigal, primul care a introdus spirulina pe piața românească și i-a popularizat beneficiile prin intermediul cărții ”Spirulina – nutrientul miracol”.

La zeci de ani distanță de la momentul în care spirulina a intrat ”oficial” în ”meniul” de suplimente al românilor, Leac Bun vă prezintă care sunt principalele beneficii pentru sănătate pe care această algă vi le oferă.

1.Spirulina are o compoziție unică. Este suplimentul care conține peste 280 de substanţe extrem de folositoare organismului. Acestea sunt asimilabile în organism în proporţie de 80%, ceea ce face ca suplimentele cu spirulină – fie că este vorba de capsula, de comprimate, de pudră sau de granule, să fie foarte eficiente!

2. Spirulina regenerează ficatul. Alga marină este apreciată ca fiind cel mai eficient protector natural al ficatului, căruia îi furnizează din plin vitamine şi proteine. Alga contribuie la regenerarea celulelor hepatice, îmbunătăţind funcţiile ficatului. E indicată mai ales în hepatite cronice şi în ciroză hepatică.

3.Spirulina ajută sistemul osos. Studiile au dovedit că spirulina conține de 7 ori mai mult calciu decât laptele. Mai mult, prin conținutul de acizi Omega, alga ajută în atenuarea artritei și a osteoporozei, iar beta-carotenul conținut, odată ajuns în organism, este transformat în vitamina A, nutrient necesar oaselor, dinților, pielii sau ochilor.

4. Spirulina protejează vederea și previne afecţiuni ale ochilor precum cataracta, miopia, glaucomul sau degenerescenţa maculară. De asemenea, antioxidanţii pe care-i conţine (zinc, vitamina D) previn îmbătrânirea prematură a ochilor. Pentru tratarea dar şi prevenirea afecţiunilor oculare, se iau 8-10 comprimate pe zi, timp de o lună.

5. Spirulina ajută la pierderea kilogramelor. Astfel, suplimentul alimentar reduce pofta de mâncare şi ajută la pierderea în greutate, îmbunătăţeşte procesul de digestie, creează flora microbiană din tractul digestiv. De precizat și că un gram de spirulină poate să echivaleze, din punct de vedere nutritiv, cu o masă echilibrată şi sănătoasă. Conţine numai 5% grăsimi şi doar 0,8% colesterol, iar, corelat cu efectul de diminuare a apetitului, este recomandată ca supliment alimentar în orice cură de slăbire.

6. Spirulina ajută organismul să producă mai multe globule albe şi roşii care distrug microbii şi viruşii.

7. Spirulina crește performanța sportivă. S-a dovedit că un consum de suplimente ce conţin spirulină ajută funcţia respiratorie şi performanţele sportive sunt îmbunătăţite.

8. Spirulina este un veritabil ”pansament” pentru stomac. Se poate urma un tratament cu 10-15 comprimate pe zi, timp de 30 de zile. Spirulina îmbunătăţeşte digestia, neutralizând acidul gastric în exces. Proteinele, clorofila, vitaminele A şi B din componenţa ei ajută la prevenirea şi vindecarea afecţiunilor aparatului digestiv şi a ulcerului gastric.

9. Spirulina tratează anemiile. O cură cu 10 comprimate de spirulină pe zi, timp de o lună, este foarte eficientă în anemii de mai multe tipuri. Spirulina conţine întregul complex de vitamine B (B1, B2, B6, B8, B12). Dintre acestea, vitamina B12 este foarte importantă în tratarea anemiei pernicioase (care apare când această vitamină este deficientă în corp). Ştiai că spirulina conţine de 20 de ori mai mult fier decât spanacul? Ei bine, datorită acestui fapt, este indicată şi pentru anemiile cauzate de lipsa acestui mineral.

10. Spirulina – adjuvant în cazul bolnavilor cu hipertensiune, având efecte benefice şi asupra inimii. Ea reduce tensiunea arterială, în caz de hipertensiune. Legat de sistemul cardiovascular, mai are o proprietate foarte importantă, şi anume reducerea nivelului de colesterol „rău” din sânge, care ar putea afecta inima şi arterele. Cercetătorii cred că acizii graşi omega-3 şi omega-6 pe care-i conţine sunt responsabili de aceste proprietăţi. În tratare bolilor cardiovasculare se recomandă 8-15 comprimate pe zi, timp de 30 de zile.

11. Spirulina combate efectele expunerii la radiații. Muncitorii care au ajutat la izolarea reactorului nuclear de la Cernobîl, după accidentul din 1986, şi care au fost trataţi cu spirulină şi-au recăpătat funcţiile organelor afectate, iar urina copiilor care au consumat zilnic 5 g de spirulină, timp de 20 de zile, a avut o reducere medie a nivelului de radioactivitate cu 50%, arată un studiu din 1991.

12. Spirulina este indicată în regimurile vegetariene. Fiind bogată în proteine, este de mare ajutor persoanelor care doresc să îţi dezvolte şi să-şi menţină musculatura, dar şi vegetarienilor, cărora refuzul de a mânca alimente de origine animală îi poate priva de necesarul de proteine. Spirulina deţine în proporţie de 85-95% proteine uşor de digerat, ceea ce o situază imediat după ou în topul alimentelor cele mai bogate în proteine.

13. Spirulina previne îmbătrânirea. Oferă de 10 ori mai mult betacaroten decât morcovii, ceea ce face din această algă un aliat imbatabil împotriva radicalilor liberi, care cauzează îmbătrânirea celulară şi care favorizează apariţia multor probleme de sănătate.

14. Spirulina îți dă vitalitate. Este o de energie, iar persoanele care consumă comprimate de spirulină resimt o stare generală de bine şi o creştere a vitalităţii.

15. Spirulina previne cancerul. Studiile au dovedit că alga oferă protecţie împotriva mai multor tipuri de cancer şi scade riscul contractării unor virusuri precum gripă, herpes, oreion, pojar sau HIV.

Contraindicații. Cine nu ar trebui să urmeze o cură cu spirulină. Spirulina nu este recomandată bolnavilor de hiperparatiroidism, celor cu alergii severe la fructe de mare sau alge şi celor care prezintă febră excesiv de ridicată.

Informații utile despre cum alegem corect suplimentul alimentar cu spirulină sunt prezentate în înregistrarea emisiunii Leac Bun, având-o ca invitat pe Anca Daniela Raiciu, director de marketing al companiei Hofigal.