Bun sau rău pentru sănătateȘtiai că...Stil de viațăTerapii pentru sănătateUncategorizedVIDEO

Vinul fiert, băutură de sărbătoare

Vinul fiert, preferabil cel roșu, este antiseptic, încalzește, încurajează transpirația, scade febra și grăbește vindecarea în caz de viroze respiratorii și gripă. Adăugând scorțișoară la vinul fiert, îi maximizăm proprietățile sănătoase. Scorțișoara crește proprietățile antioxidante ale vinului roșu fiert, și totodată ajută în menținerea imunității.

Lista efectelor benefice ale vinului, considerat “nectarului zeilor”, este lungă. Țările consumatoare de vin ca Franța, Grecia, Italia sau Spania sunt cele în care nivelul mortalității coronariene este mai scăzut. În ce privește protecția cardiovasculară, regula de aur ține de un cuvânt: moderație.

Vinul conține mulți polifenoli, molecule care posedă proprietăți antioxidante. Aceștia luptă contra radicalilor liberi, substanțe nocive pentru organismul uman. Pericolul este atunci când apare consumul abuziv.

Efecte benefice ale consumului moderat de vin

Consumul moderat de vin determină scăderea cu 15-60% a riscului dezvoltării unei boli coronariene (în raport cu cei care nu beau). Efectele vinului pe plan digestiv sunt și ele pozitive. De asemenea, consumul moderat de vin protejează organismul de apariția diabetului și artritei. Polifenolii constituie o protecție ideală contra cancerului și frânează procesul de oxidare, principala cauză a formării și a progresului tumorilor.

Efecte negative

În cantități excesive, efectele benefice ale vinului sunt înlocuite de:

  • Apariția cancerului (gură, limbă, esofag);
  • Hipertensiune arterială, ciroză, tulburări ale ritmului cardiac, accidente vasculare cerebrale;
  • Dureri de cap, somnolență, depresie, angoasă și alte afecțiuni neuropsihiatrice;
  • Scăderea nivelului albuminei din sânge, semn al subnutriției care însoțește un deficit imunitar.

Text: Alina Lupa