Știai că...

[VIDEO] Sucul de fructe – medicamentul din supermarket. Cum îl alegi pe cel mai bun?

Sucurile naturale din fructe pot fi o variantă excelentă de mineralizare și revitalizare a organismului. Folosite ca supliment nutriţional în perioadele de stres sau ca formă alternativă de vindecare împreună cu alte tratamente naturale, sucuri și, implicit terapia cu sucuri poate face parte cu succes dintr-un program complex de menţinere sau de redobândire a sănătăţii.

Pentru a obține rezultatele dorite este important să alegi un suc natural, obținut 100% din fructe, fără adaos de coloranți, conservanți și arome. Anca Otto-Guzu, de la compania de sucuri ”Ana are” îți explică care sunt elementele la care trebuie să fi atent atunci când alegi un suc de pe raftul magazinelor.

ÎNTOTDEAUNA citiți eticheta

Este foarte important ca cel care cumpără un suc să citească eticheta în amănunt, pentru a se convinge că ceea ce a cumpărat este cu adevărat produsul de care are nevoie.
”Toate informațiile necesare achiziționării unui produs sănătos se regăsesc pe etichetă. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, anumite informații sunt scrise cu litere mici. Nu este suficient să ne luăm după faptul că undeva pe etichetă scrie mare ”suc natural de…”, trebuie să citim cu atenție ingredientele. Producătorul este obligat să scrie toate ingredientele pe etichetă, metoda de prelucrare, valabilitatea și alte date necesare”, a declarat pentru Leac Bun Anca Otto-Guzu, de la brandul de sucuri ”Ana are”.

Există 3 tipuri de sucuri naturale

În realitatea, sub denumirea de suc natural la noi sunt comercializate trei tipuri de sucuri: cele de tip drinks care conțin până la 25% suc de fructe, nectarurile care au între 25-60% suc de fructe și sucurile cu 100% conținut de fruct.

”Metoda de prelucrare este diferită la cele trei tipuri de sucuri. Băuturile de tip drinks conțin până la 25% suc de fructe, restul fiind adaos de apă, coloranți, arome, vitamina C, conservanți, zahăr sau îndulcitori artificiali. În a doua categorie intră nectarurile care conțin între 25-60% suc de fructe, adaos de apă și alți aditivi. În această categorie a nectarurilor poate să existe și un suc sănătos, asta dacă sucul respectiv are minim 50% suc de fructe, adaos de apă, fără zahăr, fără conservanți și este îndulcit tot cu suc concentrat de măr sau de struguri vorbim de un suc sănătos. În categoria a treia, considerată a fi și cea mai sănătoasă vorbim despre sucurile 100% naturale. Și în această categorie trebuie să fim atenți la etichetă deoarece sucurile 100% naturale sunt produse prin două metode distincte care pot transforma sucul dintr-unul cu reale beneficii, într-un suc care nu poate face altceva decât să ne hidrateze”, ne-a explicat specialistul companiei.

Anca Otto Guzu Compania Ana are

Sucuri ”Ana are” sunt obținute prin presarea directă a fructelor

Metoda de prelucrare a sucurilor naturale este la fel de importantă, astfel că pe piață se găsesc produse obținute din presarea directă a fructelor și o ușoară pasteurizare și sucuri reconstituite.

”Prima metodă de producere a sucurilor naturale și cea pe care o folosim și noi este cea prin presarea directă a fructelor. Prin această metodă se păstrează calitățile inițiale. Efectiv fructele sunt luate, spălate și stoarse, după presare se realizează pasteurizarea sucului. Pasteurizarea se realizează ușor, nu pentru o perioadă lungă de timp, în așa fel încât să se păstreze mare parte din proprietățile sucurilor. Sucul astfel obținut este doar din fruct, ușor pasteurizat, fără ados de apă, zahăr sau conservanți. Cealaltă meodă, nu la fel de sănătoasă, este cea din suc concentrat transformat în suc obținut din 100% fructe, prin reconstituire. Gradul de prelucrare al sucului concentrat în cadrul acestui suc degradează o parte din calitățile fructelor”, explică Anca Otto-Guzu.

Sucul din 100% fruct obținut din presarea directă a fructelor și ușor pasteurizat poate fi depozitat la temperatura camerei, dar pe măsură ce ambalajul se deschide sucul trebuie depozitat la frigider.

Cele mai căutate sucuri sunt cele cu catină și afine

Dat fiind faptul că preferinețele consumatorilor în materie de sucuri sunt într-o permanentă schimbare, brandul de sucuri ”Ana are…” încearcă în permanență să răspundă nevoilor consumatorilor și aduc pe piață combinații inedite de sucuri de mere cu cătină sau afine.

”La mare căutare în această perioadă sunt sucurile naturale cu cătină. Cătina este un adevărat antioxidant, ce conține de 10 ori mai multă vitamina C. Este un fruct la modă care și-a dovedit proprietățile terapeutice. Combinația de cătină cu măr dulce sau cu strugure este senzațională. La fel de căutate sunt și sucurile de afine cu măr sau cu struguri. Aceste combinații de fructe ne permit să ne bucurăm de un gust foarte bun și să avem un aport însemnat de sănătate la pahar”, a declarat pentru Leac Bun Anca Otto-Guzu, de la brandul de sucuri ”Ana are”.