RecomandăriTerapii inteligenteTerapii pentru sănătate

Terapia craniosacrală: cum funcționează și ce boli poate trata fără pic de durere sau disconfort

woman getting a head and shoulder massage on white background

Terapia craniosacrală este o metodă blândă ce și-a dovedit eficiența în tratarea a numeroase probleme de sănătate, de la depresie, migrene sau dureri ale gâtului până la afecțiuni osoase și articulare. Această metodă neinvazivă are puterea de a sprijini viitoarele mămici să susțină o sarcină, dar și să îi ajute pe școlari să depășească blocajele din procesul de învățare, explică Florian Răducu, terapeut specializat în terapia craniosacrală în cadrul Clinicii Eliade din București.

Motivul pentru care poate până acum nu ați auzit prea multe despre terapia craniosacrală este că această metodă este una relativ nouă, fundamentată de dr. John E. Upledger în urma cercetărilor științifice pe care le-a condus la Universitatea din Michigan – SUA, între anii 1975-1983.

Florian Raducu”Terapia este o metodă blândă care are ca scop intensificarea sistemului craniosacral. Adică locul unde creierul și măduva spinării funcționează. Terapia este o metodă de evaluare și corecție care intensifică ritmul craniosacral”, explică terapeutul Florian Răducu de la Clinica Eliade.

Primul pas în terapia craniosacrală îl reprezintă evaluarea pacientului.

”Pentru a vedea ce afecțiuni are o persoană, se face prima dată o evaluare a corpului în zona diafragmei – începând cu diafragma pelviană, respiratorie, diafragma toracală, baza occipitală, craniană, cât și oasele craniene mobile. Evaluez ritmul craniosacral, adică producția și absorbția lichidului cefalorahidian care îmbracă sistemul nervos, la rândul lui îmbrăcat în meninge. În urma evaluării îmi pot da seama dacă există traume în corp venite postoperator, în urma unor accidente, căzături, traume emoționale care lasă în corp anumite sechele”, explică Florian Răducu.

Ședințele de terapie cranio-sacrală nu implică nici un efort din partea pacientului care stă relaxat, întins pe masa de tratament, complet îmbrăcat în haine lejere. Folosind o atingere blândă – de numai cinci grame, terapeutul eliberează restricțiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la îmbunătățirea funcționării sistemului nervos central. Cu ajutorul acestei atingeri blânde, se monitorizează ritmul craniosacral și, prin tehnici de manipulare, se facilitează eliminarea restricțiilor și dezechilibrelor.

Potrivit literaturii de specialitate, durata medie a unei ședinte de terapie craniosacrală este între 45 de minute și o oră. Ca rezultat al terapiei (o ședință sau mai multe), se obține un sistem nervos fără restricții și un corp capabil să funcționeze la nivel ridicat de performanță.

biodynamic-craniosacral-therapy-gisela-andersson-baby-pic-shutterstockTerapia craniosacrală și-a dovedit eficiența în tratarea a numeroase probleme de sănătate.

”Începând de la afectarea creierului și a măduvei spinării în urma accidentelor post-chirugical, post-traumatic, migrene – la care funcționează foarte bine chiar și în cazurile unde alte tratamente nu au dat rezultate. Am avut numeroase cazuri de pacienți care au venit la noi cu dureri cronice de gât, dureri ale spatelui, depresii, sunt foarte multe afecțiuni ale sistemului nervos vegetativ – surescitări nervoase, tensiuni nervoase în urma stresului prelungit, bolile copilăriei, colici, autism, ADHD, paralizii cerebrale, afectarea sistemului neuromotor – pentru toate aceste probleme se poate aplica terapia craniosacrală. Sunt rezultate foarte bune și pentru problemele de învățare, spre exemplu”, explică terapeutul Florin Răducu, subliniind că metoda de tratament poate fi aplicată din prima zi după naștere, până la vârste înaintate.

”Pentru vârsta a treia apar foarte rigidizări în sistemul osos și muscular, în articulații, tendoane, așadar toate structurile crează presiune asupra meningelui, asupra sistemului nervos, a miezului corpului. Se pot susține toate aceste procese pentru a avea o mai bună flexibilitate în sistemul nervos central”, explică specialistul Clinicii Eliade din Capitală.

Pentru a afla cât costă o ședință de terapie craniosacrală, dar și alte informații utile, vă invităm să accesați www.clinicaeliade.ro