Bun sau rău pentru sănătateFarmacia naturiiRecomandarea specialistuluiȘtiai că...Stil de viațăUncategorized

PRO ŞI CONTRA REMEDIILOR NATURISTE

 

„Medicus curat, natura sanat” – „Medicul îngrijeşte, natura însănătoşeşte” este motto-ul cu care se deschide blogul doamnei doctor Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, cu competenţe în apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanță, iridologie. Am discutat cu dânsa despre remedii naturiste, despre principalele avantaje şi dezavantaje ale fitoterapiei şi despre combinarea ei cu medicina convenţională. Aveţi mai jos un interviu în exclusivitate pentru leacbun.ro, pe care nu trebuie să îl rataţi!

Leacbun.ro: Care credeţi că sunt principalele avantaje ale utilizării remediilor naturiste în afecţiuni minore?

Dr. Ruxandra Constantina: Remediile naturiste pot fi utilizate cu succes atât în cazul unor afecţiuni serioase (în acest caz asociate obligatoriu unui tratament alopat, clasic), cât şi în cazul unor simptome sau afecţiuni minore (de exemplu: tuse sau nas care curge în cazul unei infecţii respiratorii, tulburări de tranzit, constipaţie/diaree, în cadrul unui sindrom de colon iritabil, insomnie, stres, etc.). Utilizarea remediilor din plante scurtează evoluţia bolii şi previne, uneori, apariţia complicaţiilor.

Leacbun.ro: La ce riscuri ne supunem când alegem remediile naturiste în defavoarea medicamentelor convenţionale?

Dr. Ruxandra Constantina: În acest caz o serie de afecţiuni serioase, de exemplu: depresia, cancerul, cardiopatia pot avea o evoluţie agravantă; există multe persoane care au pierdut chiar lupta cu viaţa, deoarece au apelat şi au crezut în promisiunilor unor aşa-zişi terapeuţi (de cele mai multe ori fără studii medicale).

Leacbun.ro: Care sunt greşelile pe care le fac românii, frecvent, în ceea ce priveşte starea lor de sănătate?

Dr. Ruxandra Constantina: Aici avem de-a face cu 2 categorii:

– cei care nu au timp pentru sănătatea lor şi, din păcate, în această categorie intră majoritatea tinerilor, care lucrează 9-10 ore pe zi în spaţii închise, în faţă calculatoarelor şi mănâncă nesănătos, eventual fast-food, beau băuturi energizante din comerţ, sunt stresaţi şi au probleme cu imunitatea;

– cei preocupaţi de sănătatea lor, dar care dau crezare tuturor reclamelor din reviste şi de la TV, care urmează sfaturile postate pe net de bloggeri cu veleităţi terapeutice şi îşi cumpără o mulţime de suplimente, de multe ori inutile.

Leacbun.ro: Aveţi idee, în procente, cam câţi români recurg la farmacia naturii?

Dr. Ruxandra Constantina: Nu ştiu care este procentul exact, dar este îmbucurător faptul că tot mai mulţi oameni se îndreaptă spre un stil de viaţă sănătos, natural, către o alimentaţie naturală şi terapii naturiste, fie că este vorba de tratamente cu plante şi produse apicole, preparate homeopate, şedinţe de meditaţie, de respiraţie, yoga, reflexoterapie, etc. Un alt aspect pozitiv este reprezentat de procentul mare de mămici tinere care aleg varianta naturală de viaţă pentru ele şi copilaşii lor.

Leacbun.ro: Care sunt miturile pe care le-aţi auzit de-a lungul timpului despre plante şi pe care le puteţi demonta?

Dr. Ruxandra Constantina: Există nenumărate mituri, multe dintre ele total false.

„ Plantele sunt bune la orice, se pot lua după ureche” – plantele pot avea efecte terapeutice, dar şi reacţii adverse, de aceea produsele bazate pe plante trebuie recomandate doar de către un medic fitoterapeut, singurul care poate stabili ce plantă trebuie administrată, în ce doză sau pe ce perioadă de timp;

„ Plantele se pot lua, fără pauze, chiar toată viaţa”-în general, plantele trebuie să fie administrate în doze adecvate şi pe anumite perioade de timp, urmate de pauze. În caz contrar, pot genera efecte secundare nedorite (de exemplu: sunătoarea, folosită pe termen lung, poate determina apariţia unor nevralgii, oboseală şi ameţeli; ceaiul verde, adminstrat pe perioade lungi de timp, fără pauze, poate accelera eliminarea calciului şi a fierului din organism);

„Plantele nu au efecte secundare”– plantele, ca şi medicamentele, au o compoziţie chimică care le imprimă acţiunea terapeutică, dar poate genera şi efecte adverse, în cazul în care nu sunt administrate în mod adecvat (dacă se iau preparate pe bază de sunătoare în timpul expunerii la soare, poate apărea fotosensibilitatea; menta, în doze mari, poate provoca reflux gastroesofagian; teiul, băut în exces, cauzează insomnie; s.a.m.d)

Leacbun.ro: Ce trebuie să ştim atunci când ne cumpărăm dintr-un magazin un supliment natural?

Dr. Ruxandra Constantina: În primul rând ar trebui ca şi aceste suplimente să ne fie recomandate de către un medic specialist naturopat, ele nu trebuie luate la întâmplare, pentru că pot fi ineficiente pentru afecţiunea noastră, în plus ne pot chiar face rău. De exemplu, persoanele care iau concomitent anticoagulante şi produse din plante ce au efecte de fluidificare sanguină (gingko biloba, ginseng, muşeţel, extract salcie, preparate pe baza de usturoi) pot prezenta sângerări la diferite niveluri (nazale, subcutanate, digestive etc).

Nu ne putem încrede în persoana de la magazin pentru că, de cele mai multe ori, este un simplu vânzător, fără cunoştinţe medicale.

Leacbun.ro: Sunteţi medic de familie cu competenţe în medicina complementară. Ce v-a făcut să vă îndreptaţi către această latură?

Dr. Ruxandra Constantina: Eu cred cu tărie în medicina clasică, care a făcut progrese enorme în ultimii ani şi care salvează tot mai multe vieţi. Pe de altă parte, ca medic, cunosc şi limitele şi efectele negative ale medicamentelor; de-a lungul ultimilor 10 ani am descoperit puterea terapeutică a plantelor şi extractelor naturale. Principalul lor beneficiu este că acţionează excelent în profilaxie, ceea ce este cel mai important lucru. Ştim cu toţii că este mult mai uşor să previi decât să tratezi. Deci preparatele naturiste ne ajută să ne îmbunătăţim imunitatea, să prevenim apariţia îmbătrânirii premature, a bolilor degenerative, ne ajută să depăşim efectele negative ale stresului asupra organismului.

Leacbun.ro: Cum se combină tratamentele naturiste cu medicina clasică, fără să apară efectele adverse?

Dr. Ruxandra Constantina: Dacă terapiile naturiste sunt recomandate de către un medic, tratamentul va fi unul individualizat, care va ţine cont de particularităţile pacientului, de afecţiunile lui, de tratamentele clasice pe care acesta le urmează. Scopul final este să îmbinăm aceste 2 forme de tratament (clasic şi naturist) pentru a obţine maxim de efect terapeutic şi fără efecte colaterale negative.

De fapt, termenul de Naturopatie reprezintă ansamblul de tehnici şi metode aparţinând medicinei naturiste ce stimulează propriile capacităţi ale organismului nostru de a se echilibra din punct de vedere fizic, energetic, psihic, emoţional, de a se reface şi chiar de a se vindeca. Cu condiţia ca această medicină naturopată să fie practicată de medici.

Leacbun.ro: Ce sfătuiţi pacienţii cu boli grave, dacă vin hotărâţi să încerce şi terapii complementare?

Dr. Ruxandra Constantina: Este dreptul lor, de fapt medicina viitorului este medicina holistică, integrativă. În cazul unor afecţiuni grave, eu mă consult întotdeauna cu medicul lor curant şi împreună stabilim o schemă terapeutică adecvată, noi nu suntem în competiţie, ci într-o strânsă colaborare pentru binele pacientului.

Leacbun.ro: Cunoaşteţi cazuri în care acestea nu sunt indicate?

Dr. Ruxandra Constantina: Terapiile naturiste sunt indicate şi eficiente în orice afecţiune acută sau cronică, trebuie doar să cunoşti bine indicaţiile, ca şi contraindicaţiile sau reacţiile adverse ale fiecărei plante în parte; trebuie să înţelegem că am depăşim de mult graniţele medicinei populare, s-au făcut studii ştiinţifice asupra majorităţii plantelor, li s-a determinat compoziţia, deci medicina naturistă a devenit o medicină documentată. Mare atenţie în cazul folosirii plantelor medicinale la femeile însărcinate (există plante ce pot determina contracţii uterine şi avort) şi la cele ce alăptează, ca şi în cazul copiilor mici!

Leacbun.ro: Care sunt cele mai eficiente tratamente pe care le cunoaşteţi?

Dr. Ruxandra Constantina: În general, tratamentele naturiste pe care le-am prescris (însoţite de un stil de viaţă sănătos şi de o dietă adecvată) au avut o rată de succes de peste 90%, fie că este vorba de creşterea imunităţii la copii, ameliorarea alergiilor respiratorii (la persoanele ce deveniseră dependente de antihistaminice şi picături nazale cu cortizon).

Rezultate excelente am obţinut şi în cazul tulburărilor hormonale la femei, tulburărilor de ciclu, afecţiuni hepatobiliare (dischinezie biliară, hepatită cronică, ciroză, steatoză hepatică), ulcer şi gastrită, tulburări de circulaţie periferică, cefalee, migrene, reumatism, dislipidemii, infecţii urinare, acnee juvenilă.

 

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicină familie, competenţă apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanță, iridologie

www.drconstantinaruxandra.ro

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă