NoutățiRecomandăriTerapii pentru sănătateUncategorized

Introducerea suplimentelor naturale pe lista compensatelor, o propunere legislativă inițiată de Anca Daniela Raiciu – HOFIGAL

Suplimentele din plante care și-au dovedit efectul terapeutic – pe lista pastilelor compensate pe bază de rețetă de la medic! Este inițiativa legislativă pe care o propune unul dintre cei mai reputați specialiști din domeniu – Anca Daniela Raiciu, doctor în Farmacie.

anca-daniela-raiciuAnca Daniela Raiciu – directorul de Marketing al uneia dintre puține firme care mai produc suplimente din plante 100% românești – HOFIGAL, consideră că legislația din domeniu trebuie actualizată întrucât s-au făcut progrese uriașe în industria suplimentelor alimentare și acestea au dovedit românilor că pot, într-adevăr, să le ajute sănătatea. Mai mult, în prezent, studiile pot dovedi concret care tratamente naturale au efect și care nu, care sunt dozele recomandate și care sunt ce au putea vindecătoare a ”apei de ploaie”.

Deși suplimentele alimentare de calitate, testate și ale căror ”rețete” au fost omologate acum mulți ani se regăsesc în schemele de tratament ale multor pacienți din România, legislația actuală neagă efectele benefice ale extractelor din plante. Fenomenul continuă deși mulți români preferă suplimentele naturale – fără efecte secundatre periculoase, în locul medicamentelor generice care vindecă o afecțiune și o pot declanșa/agrava pe alta dacă sunt administrate pe termen lung.

În prezent, conform Ordinului MSP 1069 /2007:“… suplimentele alimentare reprezintă produsele alimentare ale căror scop este să completeze dieta normală şi care sunt surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutriţional ori fiziologic, separat sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză, cum ar fi: capsule, pastile, tablete, pilule şi alte forme similare, pachete de pulbere, fiole cu lichid, sticle cu picurător şi alte forme asemănătoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului în cantităţi mici, măsurabile.”

La ora actuală, suplimentele alimentare sunt considerate adjuvante, conform legii care este în vigoare pe teritoriul țării noastre, dar și în Uniunea Europeană. Mai exact, asta înseamnă că ele nu previn, nu tratează și nu vindecă, lucru asupra căruia avem opinii diferite. Ideea de a adăuga suplimentele alimentare pe lista medicamentelor compensate a pornit acum mulți ani de zile, de la faptul că aceste scheme fitoterapice care se regăsesc în terapiile complementare, nu alternative, pot fi adăugate medicației alopate și astfel să amelioreze diverse tipuri de afecțiuni”, a declarat în exclusivitate pentru LEACBUN.RO lect. univ. dr. Anca Daniela Raiciu.

Dacă pe lista de medicamente compensate s-ar include și suplimentele alimentare care conțin substante active extrase din plante medicinale și aromatice, atunci o mare paletă de afecțiuni ar putea beneficia de efectele lor pozitive, mai ales că efectele secundare și adverse ale acestor produse nu sunt atât de agresive, precum cele ale medicamentelor“, a mai spus pentru LEACBUN.RO Anca Daniela Raiciu, Directorul de Marketing, Comercial, Logistică & Distribuție al companiei HOFIGAL.

Medicii cu competențe în fitoterapie ar putea să prescrie suplimente naturiste. 

”Introducerea suplimentelor naturiste ar fi un instrument foarte bun pentru medicul care are și competență sau cunoștinte în fitoterapie. Acesta ar putea folosi aceste produse naturale, utilizând astfel bogăția de plante medicinale și aromatice care există pe teritoriul țării noastre”, completează directorul HOFIGAL.

Propunerea HOFIGAL va fi un proiect de lege complex. De la studiul obligatoriu al plantelor la modificarea legislației din 2003

”Aș vrea să fac un proiect de lege care să cuprindă mai mulți parametri, printre care și introducerea fitoterapiei ca disciplină de studiu obligatorie la Facultatea de medicină, în așa fel încât toți medicii să știe ce conține o anumită plantă, la ce poate fi folosită, să cunoască istoria plantei de când a apărut pe teritoriul țării noastre. Aș merge pe studierea plantelor tradiționale pentru că organismul reacționează mult mai bine atunci când folosești plante cultivate pe solul în care locuiești”, explică Raiciu.

Doctor în farmacie, specialista este conștientă de efortul pe care îl presupune acest demers legislativ – unul din motivele pentru care, poate, nu a fost inițiat până acum în mod serios.

”Și, bineînțeles, avem nevoie de o gamă variată de norme metodologice prin care am putea să strângem mai toată partea de legislație foarte veche, care se regăsește în Legea Plantelor Medicinale și Aromatice din 2003, acel ordin 244, care nu a mai fost actualizat… Ar fi foarte multe pârghii pentru acest proiect legislativ. Ideea e să sistemul de sănătate că aceste tipuri de produse nu sunt paleative, nu au efect placebo, ci pot chiar ameliora afecțiunile organismului”, conchide pentru LEACBUN.RO Anca Daniela Raiciu, Directorul Marketing, Comercial, Logistică & Distribuție al companiei HOFIGAL.