Recomandarea specialistuluiRecomandăriStil de viață

HERNIA de disc: cauzele apariției, tratament medicamentos, intervenții chirurgicale

Care sunt cauzele ce provoacă apariţia herniei de disc? Se poate trata hernia de disc cu ajutorul tratamentului medicamentos? Când este indicat să vă operaţi de hernie de disc? LEACBUN.RO a stat de vorbă cu medicul specializat în medicină sportivă Alin Popescu!

“Hernia de disc apare în primul rând prin traumatisme care pot fi sportive, rutiere, de muncă, dar pot fi şi traumatisme mici, repetate, mai exact suprasolicitări care în timp conduc către această afecţiune. Herniile de disc la anumite categorii populaţionale, în mod cert pot fi încadrate în zona de afecţiuni legate de muncă, cel mai bun exemplu este pentru persoanele care lucrează în firmele de curierat, în porturi sau aeroporturi la încărcări şi descărcări marfă, acolo unde folosesc forţa fizică”, a mărturisit pentru LEACBUN.RO, Alin Popescu, medic primar medicină sportivă.

Hernia de disc apare cel mai des în zona lombară şi cervicală

Hernia de disc este o patologie întâlnită la orice vârstă adultă, atât la femei cât şi la bărbaţi, se pune diagnisticul cu exactitate pe baza examenului RMN, această investigaţie este una necesară şi suficientă pentru a vedea cu exactitate. Medicii specialişti indică complemantar şi RMG, acesta fiind indicat pentru a vedea cât de afectat este nervul în urma suferinţei produse de hernia de disc.
Hernia de disc cel mai frecvent apare în zona lombară şi apoi în zona cervicală, dar nu excludem nici zona toracală, coloana fiind împărţită în trei mari zone. De altfel şi investigaţia RMN în momentul în care este solicitată de către medicul neurolog sau neurochirurg se raportează la aceste trei zone, cervicală toracală şi lombară. Pot fi hernii de disc mari care să nu deranjeze prea mult, dar pot fi şi hernii de disc mai mici care să fie foarte deranjate din cauza faptului că ating mai ales nervul, atunci apare conflictul discoradicular, contactul anormal dintre discul herniat şi rădăcina nervoasă din zona respectivă.
Eu personal, ca medic sportiv, întotdeauna vreau să diferenţiez durerea lombară de lombosciatică, afectarea sciaticului în criza lombară. Una este să fie o durere de spate în durerea lombară, şi alta este să fie o durere care coboară pe unul din membrele pelvine”, a continuat declaraţia pentru LEACBUN.RO, Alin Popescu.
Complexul de B-uri, tratament medicamentos benefic pentru hernia de disc
Există tratament medicamentos pentru hernia de disc, are rol antiinflamator, rol miorelaxant, există complexul de B-uri, cel mai cunoscut fiind MILGAMMA care se foloseşte pentru toxicitatea nervului afectat. Acest tratament medicamentos este util în episoadele acute, până la operaţie. Trecând de tratamentul medicamentos, foarte importantă este recuperarea medicală care include electroterapie, fizioterapie, masaj, proceduri de manipulări vertebrale şi hosteopatie, înot, multe aspecte care însumate fac recuperarea medicală mult mai utilă în tratamentul herniilor de disc fără indicaţii chirurgicale.
Medicaţia nu este şi nu poate fi o soluţie pe termen lung, ea nu poate genera foarte multe lucruri pozitive pe termen lung, însă pe termen scurt poate fi utilă”, explică Alin Popescu.

Simptomele de care trebuie să ţineţi cont înainte de intervenţia chirurgicală
Indicaţia absolută este legată de deficitul motor, în momentul în care există un deficit motor, nu se poate sta pe vârfuri sau nu se poate sta pe călcâie, categoric deficitul motor reprezintă o indicaţie chirurgicală. Există şi o serie de elemente care reprezintă indicaţii relative, dar şi ele constituie un motiv de operaţie, durerea care persistă, amorţelile extremităţilor. Atunci când ne gândim la intervenţii chirurgicale, avem cel puţin trei tipuri de neplăceri pe care le cuantificăm.
Neurochirurgia a făcut paşi importanţi şi acum putem vorbi de intervenţii mici care nu sunt extrem de traumatizante pentru zona respectivă, ne gândim în primul rând la zona lombară pentru că este cea mai frecvent adusă în discuţie când vine vorba de intervenţii.
Recuperarea nu mai are un caracter atât de dramatic cum era în urmă cu trei, patru decenii. Ea trebuie făcută sub subravegherea unui medic de specialitate de recuperări medicale, trebuie făcută chinetoterapie, să întăriţi musculatura paravertebrală, musculatura abdominală, acţiuni ce este necesar să le faceţi chiar şi atunci când nu vă operaţi de hernie de disc”, conchide medicul Alin Popescu.
Text: Camelia Diaconu