Recomandarea specialistuluiRecomandăriRemedii naturiste în dietăSuplimente inteligente

GLANDA TIROIDĂ – Bolile asociate tiroidei și tratamentul lor

GLANDA TIROIDĂ! Glanda tiroidă are un rol esențial pentru funcționarea organismului uman. Rolul tiroidei este de a secreta hormonii tiroidieni care intervin în funcționarea tuturor celulelor organismului și controlul metabolismului. Dr. Camelia Diaconu ne explică de ce este important să ne menținem tiroida sănătoasă în continuarea articolului LEACBUN.RO.

Hormonii tiroidieni reglează respirația, frecvența cardiacă, funcționarea sistemului nervos, greutatea corporală, tonusul muscular, temperatura corpului, nivelul colesterolului.

Cum diagnosticăm hiper- și hipotiroidia. Care sunt primele simptome?

Hipertiroidia se manifestă prin anxietate, iritabilitate, nervozitate, hiperactivitate, transpirații excesive, intoleranță la căldură, tremurături ale mâinilor, insomnie. Hipotiroidismul se manifestă prin tulburări ale somnului, oboseală,  piele uscată și îngroșată, dificultăți de concentrare, depresie, intoleranță la frig, dureri musculare și articulare. Diagnosticul hipo- și hipertiroidiei se realizează în urma examenului clinic și a dozării de laborator a hormonilor tiroidieni.

Ce suplimente ne ajută dacă avem probleme cu tiroida

“Hipotiroidismul este o afecțiune tiroidiană relativ frecventă, mai ales în rândul femeilor. Simptomele hipotiroidimului constau în astenie fizică, fatigabilitate, creșterea greutății corporale, căderea părului, piele uscată, constipație. Pentru o secreție normală a hormonilor tiroidieni este necesar un aport normal de proteine din dietă, ca și de magneziu, zinc, iod, seleniu, vitamina B12, vitamina B2, A, C și D”, declară Dr. Camelia Diaconu, PhD Șef de lucrări UMF “Carol Davila”, Medic primar boli interne, specialist cardiologie Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

Tratamentul medical este obligatoriu dacă afecțiunea a fost depistată

“Tratamentul hipotiroidiei și hipertiroidiei se realizează prin administrarea unor medicamente specifice. Pentru hipertiroidie se administrează medicamente antitiroidiene sau se poate recurge la tratament chirurgical. Pentru hipotiroidie se administrează hormoni tiroidieni, în doze adaptate în funcție de severitatea hipotiroidiei”, continuă Dr. Camelia Diaconu.

Ceaiurile și remediile naturiste previn apariția bolilor de tiroidă

Totuși, pentru prevenția bolilor de tiroidă se apelează la o dietă bogată în proteine, calciu, magneziu și iod, care să susțină funcțiile tiroidiene. De asemenea, poate fi utilă administrarea de vitamine din grupul B, vitamina A și vitamina D. Și remediile naturiste au rol profilactic în hipertiroidie, printre acestea menționăm decoctul din frunze de nuc, sucul proaspăt de țelină, ceaiul de pătrunjel. În caz factori de risc în hipotiroidie, se recomandă cura cu oțet de mere care constă în consumarea zilnică a unui pahar de apă în care se pun două linguri de oțet de mere. Tot pentru hipotiroidie se recomandă ceaiurile de crețișoară, coada-calului, gălbenele,tătăneasă, urzică, drăgaică, coada-șoricelului.

Nivelul de iod trebuie echilibrat: carența de iod provoacă hipotiroidism, iar excesul poate crește riscul de cancer

Necesarul zilnic de iod pentru adulți este, în medie, 150 de μg. Atât carența, cât și excesul de iod (peste 1000 μg/zi) pot afecta funcționarea optimă a tiroidei. O cantitate zilnică de doar 10-20 µg de iod produce hipotiroidismul, acompaniat de guşă. Pe de altă parte, excesul de iod este asociat cu un risc crescut de cancer de tiroidă. Funcţionarea tiroidei este controlată de hormonul numit TSH. Secretia de TSH creşte consumul de iod al tiroidei şi stimulează producerea hormonilor tiroidieni. Daca iodul din sânge este insuficient, în încercarea de a extrage mai mult iod din sânge, tiroida creşte în volum, iar producţia de hormoni tiroidieni scade, apărând astfel dezechilibrele în organism.

Citește și Ceaiuri și plante care favorizează eliminarea pietrelor la rinichi

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă