Ghid practic de preparate naturisteTerapii pentru sănătate

Dureri de cap: cauze posibile și tratamente naturiste care funcționează

 Migrenele apar atunci când ți-e lumea mai dragă și de cele mai multe ori au cauze diverse, care presupun o medicamentație adecvată. Pentru că de cele mai multe ori nu îți poți da seama singur care este motivul pentru care nu poți scăpa de durerile de cap, te duci repede la raftul cu medicamente și iei o pastilă. Medicamentele sunt soluții de moment, care tratează migrena, dar care pot avea efecte adverse asupra tubului digestiv și a stomacului, provocând iritații.

Dacă nu vrei să îți intoxici organismul cu tot felul de medicamente, trebuie să știi că natura îți oferă o paletă largă de remedii naturiste care te pot ajuta să scapi de durerea de cap, extrem de rapid.

Anca Susnea

Sinuzita, o cauză a migrenelor repetate

Cauzele apariției migrenelor pot fi multiple, de la stări emoționale, dereglări hormonale și până la sinuzite și dureri de coloană.

”O migrenă este o durere de cap, iar cauzele pot fi nenumărate, de la o circulație proastă la nivelul creierului, până la sinuzite, dureri de coloana. Sub denumirea de migrene se ascunde o ramură foarte largă de posibile cauze. Migrenele care apar pe perioada iernii sunt cauzate în principal de sinuzită. Marea majoritate a persoanelor habar nu au că suferă de sinuzită. Ne putem da seama că suferim de sinuzită decât dacă după ce am consumat ghimbir, începem să ne simțim mai bine”, a declarat pentru Leac Bun fitoterapeutul Anca Șușnea.

Sinuzita sfenoidală poate provoca un atac cerebral

Nu este de joacă cu sinuzita, această afecțiune poate avea efecte letale, mai ales că poți suferi de anumite forme de sinuzită, fără ca măcar să fi conștient de asta.

”Avem patru tipuri de sinusuri: frontale, maxilare, etmoidale și sfenoidale. O infecție la sinusurile sfenoidale înseamnă ultima fronitieră, dacă avem sinuzită sfenoidală este foarte posibil să facem și un atac cerebral. Se poate să nu știm că suferim de această afecțiune, doar dacă am neglijat foarte tare migrenele și ne-am tratat doar cu antiinflamatoare, fără să consultăm medicul”, ne-a explicat fitoterapeutul.

După ce a explicat care sunt posibilele cauze care pot duce la apariția migrenelor, fitoterapeutul Anca Șușnea a alcătuit o listă de remedii naturiste care te ajută să lupți eficient cu durerile de cap.

  1. Remedii naturiste pentru migrene: Ghimbir și inhalațiile cu uleiuri esențiale

Ghimbirul este considerat a fi un leac extrordinar pentru tratarea durerilor de cap cauzate de sinuzită. ”În afara efectului pe care îl are asupra ameliorării durerilor cauzate de migrene, ghimbirul mă ajută foarte mult și în procesul de detoxifiere. Pentru durerile de cap cauzate de sinuzită putem să facem și inhalații cu diverse uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul esențial de eucalipt, ulei esențial de tea-tree, sau chiar oregano. Toate aceste sortimente de uleiuri esențiale se găsesc în mod special la magazine naturiste”, ne-a vorbit fitoterapeutul, despre remediile naturiste pe care le ai la îndemână pentru a trata durerile de cap.

  1. Remedii naturiste pentru migrene: Inhalația de apă cu sare 

Un al remediu naturist folosit încă de pe vreme bunicilor, pentru tratarea durerilor de cap este inhalarea de apă cu sare. Pentru acest remediu ai nevoie de doi litri de apă clocotită peste care trebuie să pui 4 linguri de sare. se recomandă să faci inhalări cu aburi timp de 10 minute.

”Apa cu sare este extraordinară. Spălăturile nazale cu apă cu sare și inhalațiile ajută foarte mult în ameliorarea durerilor. Un remediu natursit, simplu de făcut și la îndemâna oricui. Acest remediu funcționează și oferă rezultate într-un timp relativ scurt. La 20 de minute după ce am făcut o inhalație de apă cu sare ar trebui să ne simțim mult mai bine”, ne-a explicat fitoterapeutul.

  1. Remedii naturiste pentru migrene: Salcia albă

Pentru durerile obișnuite de cap poți apela tot la natura. Extractul de salcie albă conține salicilină, un ingredient activ ce se extrage din scoarța de salcie albă.

”În momentul în care ingerăm această salicilină organismul nostru o schimbă în acid salicilic, celebra aspirină. Pe la 1800 o companie nemțească a încercat să aducă pe piață o variantă sintetică, inițial au înregistrat un eșesc foarte mare, ulterior s-a ajuns la ceea ce astăzi găsim pe piață sub denumirea de acid acetilsalicilic. Aspirina are ca punct de plecare acest extract natural de salcie albă, care are un puternic efect analgezic și antiinflamtor. Un tratament complet din extract de scoarță de salcie albă se poate face în felul următor: 10-15 picături de tinctură de salcie albă dizolvate într-o cană de ceai de salcie albă, consumată de 3 ori pe zi”, a declarat pentru Leac Bun fitoterapeutul Anca Șușnea.

Alte tratamente naturiste pentru migrene


busuioc

Busuiocul este recunoscut pentru proprietatea de a reduce tensiunea de la nivelul capului indusă de migrene şi, de asemenea, de a înlătura senzaţia de greaţă care însoţeşte durerile puternice de cap. Este de preferat realizarea unui amestec de busuioc uscat şi schinduf. Câte două linguriţe din fiecare plantă se pun într-un litru de apă şi se lasă o noapte la macerat. Din acest amestec se beau maxim 2 căni pe zi.


dafin

Frunzele de dafin au fost utilizate secole de-a rândul ca remedii împotriva durerilor de cap. Datorită conţinutului lor bogat în substanţe cu efect analgezic, frunzele de dafin pot fi utilizate ca medicamente naturale pentru tratarea migrenelor de orice fel. Prepară un ceai din trei-patru frunze de dafin la o cană cu apă fierbinte. Lasă la infuzat 10 minute şi bea ceaiul de două ori pe zi.


menta

Menta are efect calmant în special în cazul durerilor de cap cauzate de infecţia sinusurilor. Un alt avantaj al acestei plante este că reduce simptomele care însoţesc migrena: greaţă, sensibilitate la lumină etc. Poţi face un ceai de mentă dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă sau, la fel de bine, poţi pune câteva picături de ulei esenţial de mentă amestecate cu ulei de măsline pe mijlocul frunţii. De asemenea, specialiştii recomandă inhalaţiile cu mentă: se pun trei-patru linguri de plantă la un litru de apă, se fierb şi se fac inhalaţii, maximum cinci minute.


musetel

Muşeţelul. Deşi nu este implicat în mod direct în tratarea durerilor de cap, muşeţelul este un remediu excelent pentru a reduce nivelul stresului, al tensiunii şi al oboselii, principalii factori care declanşează migrenele. De asemenea, dacă durerea de cap nu este prea supărătoare şi, prin urmare, nu vrei să apelezi la plantele cu efect analgezic puternic, poţi bea un ceai de muşeţel preparat din 40 g de plantă uscată la un litru de apă fierbinte. Lasă amestecul la infuzat o oră şi bea maximum trei căni în 24 de ore.

Text: Gabriela Gimbășanu