Farmacia naturiiGhid practic de preparate naturisteRecomandarea specialistului

Cum preveniți și cum tratați degerăturile

A început sezonul rece cu temperaturi negative și ninsori iar atenţia pentru organism trebuie sporită, pentru că articolele vestimentare necorespunzătoare sau expunerea la frig pe o perioadă îndelungată, pot duce la degerături. Ce sunt degerăturile şi de ce apar ele? Echipa LEACBUN.RO a stat de vorbă cu medicul de familie Laurenţiu Petre care ne-a explicat ce trebuie să ştim despre leziunile provocate de frig.

Hipotermia se intalează atunci când corpul pierde căldură, ca umare a expunerii prelungite la frig, în timp ce degerăturile apar în prezența apei și a vântului și afectează degetele de la mâini și de la picioare, urechile, nasul, bărbia și pomeții. În cazul degerăturilor, zona afectată își va pierde simțurile și culoarea, sau poate aparea o pată de culoare albă sau galben-gri.

Ce sunt degerăturile şi de ce apar?

„Celula umană conţine peste 90% apă, această apă fiind prezentă în toate celule corpului, iar în momentul în care este expusă la o temperatură foarte scăzută, iar fluxul sangvin care menţine temperatura corpului nu mai reuşeşte să se menţină peste zona de îngheţ, apa îngheaţă şi formează cristale ascuţite care vin şi sparg celula. Când procesul se întâmplă în foarte multe celule într-un ţesut, tesutul respectiv moare, asta se întâmplă în degerătură, zona respectivă este afectată şi se produce necroză pe zonă, pierzi pentru moment acel membru, indiferent despre ce membru este vorba, degete de la mâini, picioare, nas sau urechi.

Mecanismul lor de formare este şi cel care ne oferă soluţia. Degerăturile apar în momentul în care zonele periferice, în general zonele cele mai expuse, sunt lăsate libere într-o perioadă cu temperaturi foarte scăzute, în ger. Asta presupune fie că ne îmbrăcăm necorespunzător, ori că încurajăm într-un fel o răcire accentuată a acestor zone. De exemplu ne udăm la picioare, iar afară este o temperatură mult prea scăzută”, a explicat pentru LEACBUN.RO, Laurenţiu Petre.

Combateţi degerăturile cu băuturi calde şi îmbrăcaţi-vă corespunzător!

„Posibilităţile de a combate în vreun fel cu o băutură sau cu un preparat alimentar, sunt reduse, dar a încălzi corpul cu o băutură caldă, indiferent ce natură are, aduce beneficii organismului. În momentul în care simţim că lucrurile iau o turnură în neregulă trebuie să ne încălzim prin metodele pe care le avem la îndemână.

Apelaţi la îmbrăcăminte care să păstreze aerul cald pe lângă corp, îmbrăcaţi-vă corespunzător şi acoperiţi zonele sensibile ale corpului cum ar fi gâtul, capul, dar şi întreaga faţă.

Consumaţi lichide pentru a evita deshidratarea corpului, consumaţi ceai cald, băuturi calde sau apă.

Evitaţi expuneri îndelungate la temperaturi scăzute.

Nu trebuie să punem mâna pe calorifier ca să ne încălzim sau să bem băuturi foarte fierbinți. În cazul hipotermiei se exclude încălzirea brutală a pacientului. Riscurile sunt mari, iar într-o hipotermie deja instalată se poate merge până la deces. Nici ceaiul fierbinte nu ajută, ceaiul este foarte bun dacă este consumat la o temperatură apropiată de temperatura corpului, la un 37-40°C este o soluție ideală. La această temperatură vorbim de un ceai călduț, nici pe departe fierbinte. La fel în cazul degerăturilor se utilizează de cele mai multe ori apa caldă, la o temperatură cuprinsă între 34-40°C și se încălzește lent.

Dacă degerătura este calmată în timp util, se poate scăpa cu leziuni minore.  Paresteziile, adică membrele uşor amorţite, din cauza frigului sunt atunci când nervul suferă şi aproape nu îl mai simţiţi, dar ne referim exclusiv doar la zona afectată. Paralizia în sensul de a nu mai mişca un membru ulterior expunerii la frig, nu este posibilă”, conchide medicul specialist în medicina de familie, Laurenţiu Petre.

Text: Camelia Diaconu