Recomandarea specialistuluiSuplimente nutritive

Administrarea vitaminelor de sinteză provoacă tulburări de creștere la copii

Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici, tocmai de aceea, foarte multe mămici administrează copiilor lor, foarte multe vitamine și minerale, după ”ureche”, fără să știe dacă, într-adevăr copilul are nevoie de acele substanțe de sinteză. Administrarea haotică a suplimentelor vitaminice poate avea consecințe grave asupra bunei funcționări a organismului celor mici.

Pentru a afla în ce condiții le putem da copiilor vitamine și minerale de sinteză, dar și cu ce pot fi ele înlocuite, Leac Bun a stat de vorbă cu doctorul Ruxandra Pleșea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice.

Vitaminele de sinteză se dau copiilor la recomandarea medicului

Suplimentele vitaminice și mineralele se administrează copiilor doar sub atenta supraveghere a medicului curant și doar în cazul în care analizele medicale au semnalat anumite carențe.

”Suplimentele alimentare sunt de mai multe feluri, pot fi de sinteză, așa cum sunt multivitaminele, minerale în complexe sau separate. Totodată, în categoria suplimentelor alimentare intră și foarte multe extracte de plante și alimente care au primit generic denumirea de suplimente. Aici pot fi încadrate semințele, polenul și extractele apicole. Dacă ne referim la multivitaminele și substanțele de sinteză acestea nu se dau celor mici niciodată după ureche, ci doar în cazul în care analizele medicale dovedesc o carență atât de vitamine, cât și de minerale”, a declarat pentru Leac Bun Ruxandra Pleșea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice.

Suplimentele se prescriu doar după interpretarea analizelor de sânge, care atestă diferite carențe de vitamine sau minerale

Grija excesivă față de ce mici, dar și administrarea haotică a suplimentelor vitaminice pot provoca grave dezechilibre, conducând la apariția unor afecțiuni greu de corectat în timp.

”Este o greșeală să credem că dacă îi dăm copilului vitamine va fie sănătos. Această greșeală a părinților grijulii poate produce tulburări de creștere și dezvoltare. De asemenea. excesul de anumite vitamine este foate dăunător, mă refer aici la vitamina A, E cele liposolubile. Și excesul de minerale este de asemenea, dăunător. Organizația Mondială a Sănătății și toate comitetele pediatrice sunt de părere că micronutrienții trebuie să fie asimilați în organism printr-o dietă sănătoasă. Carențele dovedite prin analizele de sânge trebuie tratate cu anumite doze specifice copiilor și lucrul acesta este extraordinar de important”, a subliniat specialistul în nutriție, diabet și boli metabolice.

vitamineCopiii trebuie feriți de hipervitaminoze

Riscurile la care sunt expuși cei mici atunci când li se administrează vitamine și minerale de sinteză sunt multiple și pot avea efecte devastatoare.

”Vorbim aici de hipervitaminoze care duc la tulburări grave de sănătate, iar în cazul mineralelor, de exemplu sindromul de supraîncărcare cu fier, pentru că știm că mămicilor le este frică de anemie. Corpul nostru știe să absoarbă minerale cel mai bine atunci când ele sunt împreună cu celelalte substanțe pe care însăși natura le-a creat. Matricea alimentară și sinergia dintre nutrienți este mult mai importantă decât un micronutrient administrat separat. În plus niciodată nu administrăm vitaminele sau minerale de unele singure, ci în complexe foarte bine dozate, pentru că s-a demonstrat că acestea lucrează împreună și aduc echilibru, nu separat”, ne-a recomandat medicul Ruxandra Pleșea.

Polenul și gemoderivatele recomandate copiilor

În schimb dacă ne referim la suplimentele alimentare naturale care nu sunt sintetizate în laboratoare și care  nu se îndepărtează foarte mult de natură, acestea sunt binevenite în alimentația copilului.

”Pentru copii mai mari, unde este clar faptul că nu au dezvoltat anumite alergii la produsele apicole, polenul este un stimulent foarte bun, îndeosebi pentru stimularea poftei de mâncare, având și numeroase efecte benefice. În această categorie mai intră și gemoderivatele, care presupun tratamente prescrise de către medicul naturopat și care se pot administra copiilor, după ce alcoolul din ele a fost evaporat prin anumite tehnici. Medicul naturopat este cel mai în măsură să prescrie acest tip de medicamentație, individualizat, în funcție de fiecare caz în parte”, ne-a spus medicul doctorul.

Alimentația echilibrată asigură necesarul de vitamine

Dacă nu vreți să vă ”îndopați” copilul cu tot felul de suplimente alimentare, chiar și de origine vegetală, trebuie să știți că o alimentație echilibrată, reprezintă sursa cea mai importantă de vitamine și minerale

”Pentru nou-născuți, laptele matern asigură tot necesarul de vitamine și minerale, până la vârsta de 6 luni și chiar un an, după ultimile studii realizate în domeniu. După aceea diversificarea în alimentație trebuie să includă toate grupele alimentare: cereale, fructe, carne, leguminoase, ouă, lactate etc. De aceea, când există o mare varietate de alimente de bună calitate incluse în dieta zilnică, atunci da putem să asigurăm toți nutrienții de care are nevoie copilul nostru pentru a se dezvolta armonios”, a declarat pentru Leac Bun, Ruxandra Pleșea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice.

Text: Gabriela Gimbășanu