Bun sau rău pentru sănătate

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre gelurile antibacteriene pentru mâini

Gelurile antibacteriene pentru mâini au câștigat mult teren pe piața românească. Deși nu au beneficiat de o reclamă agresivă, ele au devenit rapid foarte folosite de toți cei care doresc să se apere de bacterii periculoase, mai ales că aceste produse vin la un preț foarte accesibil. În SUA, însă, gelurile antibacteriene au început să fie obiectul unor studii serioase care au evidențiat că efectul lor este discutabil, ridicând însă mari întrebări referitoare la efectele secundare ale folosirii lor pe teren lung, la gravide sau la copii.

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi dacă folosești gelurile antibacteriene pentru mâini:

1. Studiile făcute în spitalele unde s-au folosit mai frecvent geluri antibacteriene în comparație cu cele unde s-a insistat pe spălarea mâinilor, rezultatele au arătat o incidență mai mare a bolilor cauzate de focarele de norovirusuri. Cu alte cuvinte, între un spălat corect pe mâini și folosirea unui produs antibacterian, este de preferat prima variantă. Întotdeauna. Gelurile ar trebui să fie o opțiune doar în condițiile în care nu există sursă de apă sau săpun pentru spălarea mâinilor.

2.În SUA, cea mai importantă autoritate în domeniu – Food and Drug Administration (FDA) a solicitat producătorilor de geluri antibacteriene să vină cu clarificări și studii concrete privind efectele adverse ale folosirii produselor. S-a cerut mai ales o analiză asupra folosirii lor de către gravide, dacă utilizarea conduce la formarea unei rezistențe bacteriene sau dacă ingredientele folosite pot influența sistemul hormonal. Până în prezent, aceste studii nu au fost finalizate.

3.Cele mai multe geluri conțin alcool pentru a avea efect antibacterian, o componentă care usucă pielea. Un alt ingredient folosit este glicerina, care poate provoca iritații pe pielea sensibilă.

4.Atunci când nu se folosește alcool, gelurile antibacteriene folosesc triclosan, agent antibacterian și antifungic frecvent utilizat în multe săpunuri și detergenți. Același ingredient, însă este activ și în pesticide? Triclosanul a fost folosit și ca agent care cauzează formarea bacteriilor rezistente la antibiotice și este capabil să se absoarbă rapid în piele și să ajungă în sânge. Odată ajuns în sânge, triclosanul poate provoca afecțiuni grave, cum sunt cancerul, alergiile, boli neurologice și slăbiciune musculară Mai mult, este cunoscut că acesta poate cauza infertilitate.

5.Pentru ca gelul să acționeze în mod corespunzător, concentrația lui de alcool trebuie să fie de peste 60%. Astfel, ferește-te de produsele care au concentrația de alcool sub 60%, pentru că nu sunt eficiente.

Surse selective: sfatulmedicului.ro, clickpentrufemei.ro